Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să evitaţi sucurile de fructe şi de legume la copii. Care, în România, cel puţin, există în toate planurile de diversificare.

Zahărul care trece rapid prin colon duce imediat la tulburări digestive - durerile de burtică, fără explicaţie, sau balonările. Pe termen lung, efectele pot fi dramatice.

Cantități mari de mâncare și prea multe calorii, care culmea determină carențe nutriționale la vârste mici - este vorba despre alimentele procesate în defavoarea proteinelor din carne ouă, brânzeturi și a legumelor consumate ca atare. În această ecuație intră sucurile de fructe și legume oferite încă de la diversificare. Ele nu sunt echivalentul fructelor și legumelor consumate ca atare, ci doar bombe calorice.

Odată ingerate se plimbă rapid din tubul digestiv până ajung în colon. ”Pot să antreneze tulburări digestive, dureri, tulburări de tranzit intestinal, și apoi intrăm într-un cerc vicios. Pentru că copilul va avea dureri, nu va tolera alte alimente, cu siguranță nu va vrea să mânânce alte alimente pentru că are aceste probleme de digestie”, spun medicii.

Sucurile reprezintă cea mai rapidă cale de îngrășare.