Motivul pentru care tot mai mulți tineri ajung să facă infarct


Ultimul update: Luni 24 Februarie 2020 10:05
Data publicarii: Luni 24 Februarie 2020 08:56
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Câteva kilograme în plus, o tensiune puţin mai mare, dar nu semnificativ, fumător. Am descris profilul unui tânăr care are toate riscurile să facă infarct miocardic acut.

Grav este însă că această tipologie conduce la boala până în pragul de 40 de ani.

Arterele coronare sunt situate deasupra inimii, exact la ieşirea din inimă a celui mai mare vas, numit aortă. Arterele coronare suportă cea mai mare presiune sanguină. Chiar presiunea sângelui poate să le fisureze.

Odată fisurate, au parte de reparaţii din partea organismului. Dar reparaţiile atrag tocmai depuneri de colesterol din sânge. Aşa apar depozitele.

Dar muşchiul inimii e funcţional. Explicaţia infarctului la vârste foarte tinere ne-o oferă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Se numeşte „burn out”, adică epuizare, şi este o boală.

Epuizarea e amplificată de fumat. De ce?

La fiecare fum de ţigară, tensiunea arterială creşte automat şi aceasta poate uşor să destabilizeze un depozit din artere.

Datele medicale ne spun că cei mai mulţi tineri nu îşi fac analizele de sânge uzuale, nu îşi iau tensiunea măcar o dată pe an, nu îşi fac o ecografie pe arterele carotide. În aparentă stare de sănătate.