Expunerea prelungita la soare scade imunitatea. Ce se intampla de fapt in corpul nostru cand stam la plaja
"E atat de bine la soare!" Resimtiti aceasta senzatie pentru ca expunerea duce la secretia de endorfine, substante chimice care dau aceasta stare placuta, de echilibru.
Pe de alta parte, in interiorul pielii produceti atat de multi radicali liberi - substante cu potential periculos - incat baile de soare intinse pe o zi intreaga nu fac decat sa scada imunitatea.
"Sunt in vacanta si mi-am propus sa fac tot ce imi trece prin cap! Sa ma bronzez si sa mananc bine!" Vara este o perioada perfecta pentru psihicul uman. In acelasi timp, se dovedeste extrem de stresanta din punct de vedere fizic. Mai ales daca distractia are loc sub cerul liber. Mai precis, sub razele soarelui.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Ultravioletele in exces pot sa influenteze imunitatea organismul nostru, imunitatea fiind un mecanism prin care ne adaptam permanent la stimulii din mediul extern si la felul in care functioneaza organele noastre si glandele noastre interne."
Radiatia ultravioleta devine un agresor care trebuie combatut cu toate resursele. Cantitatea cea mai mare se masoara dupa pranz, in intervalul 12:00-14:00. Abia dupa 6:00 seara intensitatea scade. Agresiunea constanta a razelor de soare, cumulata in timp, face ca tegumentele sa isi piarda controlul.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Mici sageti otravitoare care poarta denumirea de radicali liberi apar in conditiile generate de metabolismul celular. Cand puterea de agresiune e prea mare, atunci apar modificari ireversibile, atunci radicalii liberi nu mai pot fi neutralizati."
Astfel, apar situatii aberante in care puterea imunitara este redusa la minimum.
Exact acelasi tip de agresiune, pe care putini o constientizeaza, se petrece in interiorul organismului in cazul valorilor marite ale colesterolului. Cei mai multi oameni le asociaza cu depuneri periculoase de grasime, in interiorul vaselor de sange. E doar un aspect al problemei.
Colesteroul LDL crescut asociaza cresteri ale trigliceridelor. De asemenea, frecvent are loc si marirea valorii V-LDL-ului, o alta fractie periculoasa de colesterol. Astfel, apare stresul oxidativ. In traducere, molecule libere de oxigen ce oxideaza insusi colesterolul. O bomba atomica prezenta in fiecare celula a corpului.
Dr. Anca Sima, cecetator department lipide: "Colesterolul acesta oxidat este preluat cu celule si creste produsii acestia de oxidare in interiorul celulelor, putand sa merga pana la moartea celulelor."
Expunerea solara, o agresiune externa, este un factor ce poate fi controlat prin vointa. La fel se intampla si cu agresiunea interna generata, la peste 40% din populatie de colesterol. Cel mai eficient mijloc de lupta este miscare. Vara, insa, cu pielea protejata de haine.