Cum trebuie facuta corect ecografia la san si cea abdominala. Medicii pot sa afle informatii utile despre starea de sanatate
De ce o ecografie de san e corecta doar daca se insoteste de o ecografie de axila? De ce la o ecografie de abdomen vi se vizulizeaza si vasele de sange? Sunt modalitati prin care aflati informatii despre starea de sanatate.
O ecografie anuala de control este recomandata femeilor de orice medic. Cel mai frecvent se investigheaza abdomenul, sanul si tiroida.
Aceste ecografii trebuie completate de un examen Doppler, dar si de investigarea ganglionilor din vecinatate.
Ganglionii limfatici apartin sistemului limfatic si fac parte din sistemul de aparare. Ii puteti palpa in regiunea cervicala, in axile, in regiunea inghinala. Exista spre exemplu si in abdomen. Daca specialistul nu ii vizualizeaza in timpul unei ecografii de abdomen inseamna ca sunt normali. Toti acesti ganglioni isi pot mari dimensiunile. In aceste cazuri, vorbim despre adenopatie.
Daca palpati un ganglion, mergeti fara frica la ecografie. Orice infectie, orice inflamatie poate sa le mareasca dimensiunile. Chiar daca sunt mariti in volum, medicul poate sa faca diferenta intre cei reactivi la o infectie si cei oncologici.
Spre exemplu, daca exista un proces tumoral, ganglionii din vecinatate nu mai sunt ovali, ci devin rotunzi. Nu mai au un contur regulat. Se schimba si vascularizatia din interiorul lor. Poate sunt date medicale. Dar aceasta e motivul pentru care, la orice ecografie se verifica in mod corect si formatiunile ganglionare din vecinatate.
In aceeasi masura examinarea Doppler da informatii pretioase tot in timpul unei ecografii de rutina. Vizualizeaza vasele de sange. Tesuturile sanatoase sunt vascularizate discret. Mai mult vase de sange intr-o zona inseamna de asemenea suspiciune de cancer.
Uneori, nu se vede formatiunea tumorala. Suspiciunea e ridicata tocmai de numarul si aspectul vaselor de sange din zona. In aceste cazuri, dupa ecografie urmeaza investigatii de tipul RMN-ului sau CT-ului.