Aditivul extrem de comun în alimente care distruge lent creierul

×
Codul embed a fost copiat

De sărbători, mai mult decât oricând, ne lăsăm pradă aromelor excepţionale.

Cozonacul miroase Dumnezeiește, friptura e doi norișori mai încolo și parcă nici salata de boeuf nu se lasă mai prejos. Fantezia se transformă, însă, rapid în perfuzie, pentru că foarte mulți români ajung la spital - sau cheamă Salvarea - din cauza abuzului.

Vă propunem o altă abordare: să căutam gustul bun din alimente și să ne bucurăm de el cumpătat. Secretul stă ascuns în proteine. E nevoie de un pic de atenție, iar cantitățile uriașe de mâncare pot fi reduse. Există o logică pe care v-o dezvăluim imediat.

Gustul bun face parte din structura proteinelor. Pe hârtie, se cheamă acid glutamic. Cum îl scoatem la suprafaţă?

Să vină friptura! Cea mai bună din lume. Nu se serveşte într-un restaurant cu stele Michelin, nu are ulei şi nici condimente sofisticate. Feliile subţiri de carne se pun pe pietre încălzite de foc. În felul acesta, preparatul este nutritiv, perfect digerabil şi, mai ales, fără aşa-numitele HIDROCARBURI AROMATICE POLICICLICE. Vorbim despre mai bine de o sută de substanţe cu potenţial toxic înalt, asemenea fumului de ţigară. Pe care le conţin şi grătarul, şi carnea prăjită.

Citește și
Tigare
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Carnea preparată pe piatră încălzită a fost inventată pe vremea când eram vânători-culegatori. Pe atunci, vânam un animal şi nu îl prăjeam, nu îl fierbeam, nu îl preparam la cuptor, ci pe pietre. Lăsăm carnea să se pătrundă lent. În prezent, variantele moderne constau într-o piatră încălzită la curent electric. Se găsesc în orice supermarket

Lângă friptură vine invariabil o frunză. Gustul puternic trebuie contracarat de o substanţă neutră - ne zice biochimia umană.

Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Dacă noi la aceeași masă îi dăm deja corpului şi combinația proteină-lipidică şi glucidul, insulina va găsi imediat cantiatea de lipid din carne şi o va tranforma în grăsime. Din această cauză, trebuie să avem o sursă neutră.

De aceea, combinăm carnea, brânza, oul cu o sursă neutră, care nu descarcă o cantiate mare de insulină, o salată, verde, astfel încât secreţia de insulină să nu fie excarbată.

Ne întoarcem în interiorul proteinelor, la acelaşi gust dat de acidul glutamic. Cum altfel să mâncăm praparatele din carne

Domnul Vasile ne-a adus în mediu controlat, unde usucă bucăţile de carne. Am ajuns la un procesator mic, care respectă reţetele tradiţionale. Condimente naturale şi sare.

Plus multe zile de aşteptare. Aşa apare gustul desăvârşit. Pentru că timpul descompune proteina animală în cărămizile ei de bază numite aminoacizi. Unul dintre e chiar acidul glutamic. Cel de-al cincilea gust, numit UMAMI - gustul savorii.

Să căutăm într-un aperitiv acelaşi aminoacid care activează toţi centrii gustului simultan. Şi care reduce astfel cantitatea de hrană.

Nichi Enache: ”Eu fac bruschetă. E mai frumoasă bruscheta mea decât a ta, am pus anghinare în ulei, roşii uscate, care folosesc la platouri, şi roşii proaspete.

Nichi a trăit mai bine de zece ani în Italia. Preparatul lui e gata în cinci minute. În interiorul roşiei uscate la soare, proteinele vegetale trec prin același proces. Se descompun în aminoacizi şi răsare aceeaşi substanţă răspunzătoare de gustul suprem. Dava vreţi să reduceţi, aşadar, consumul de carne, mâncaţi roşii uscate înainte!

Problema e că acest gust poate fi obținut lejer în laborator. Așa că din aminoacidul natural a fost fost extas potențatorul de gust, numit monoglutamat de sodiu. E621. Un aditiv care distruge celulele nervoase. Aşa cum NU o fac proteinele naturale.

Academician profesor doctor Constantin Ionescu, medic primar diabet și nutriție: ”Poţi să faci un exces alimentar şi să-l compensezi cu o mişcare în plus. Celulele odată antrenate, ele antrenează întregul sistem, apără şi vasele, şi apăra şi nervii, şi organele interne.

Aceasta e mişcarea, nu cea de la sală şi nici vreun efort supra-omenesc. Mă plimb cu doar 4 kilometri la oră şi contează.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul

În 7-8 ore petrecute în fața calculatorului, urechile interne, organe care participă la echilibru şi deci la mersul biped, transmit informaţii confuze creierului. Aşa apar asimetriile cronice între cele două urechi interne şi ameţelile. 

Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani

Fumul de ţigară ajunge sigur în sânge și are contact direct cu interiorul vaselor mari, unde produce leziuni. Leziunile se transformă în ateroscleroză.

Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor
Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor

Antibiotice în cazul unei simple viroze? Nu numai că nu vă ajută, dar vă fac rău și dumneavoastră, şi celor din jur, mai ales dacă aveţi copii.

Cum este recomandat să mâncați de sărbători, ca să nu vă dați peste cap organismul
Cum este recomandat să mâncați de sărbători, ca să nu vă dați peste cap organismul

Învăţăm instinctual să mâncăm încă din viaţa intrauterină. Apoi, după primul an de viaţă, înţelegem treptat ce obiecte din jurul nostru sunt bune de mâncat şi începem, în mod conştient, să le folosim drept hrană.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.