Copilul raceste prea des in sezonul rece? Problemele ascunse ale infectiilor din zona ORL

06-10-2014 09:14


Cum se ingrijeste zona ORL, extrem de expusa in sezonul rece? Cum reduceti infectiile respiratorii prin reguli simple? Sunt intrebarile oricarui parinte. Aflam cand recomandarile specialistului trebuie completate de cele ale alergologului.

In sezoanele reci, aparatul respirator este bombardat de bacterii si virusuri. Vorbim despre principalul motiv pentru care cei mici sufera des de afectiuni respiratorii. In cazul unei infectii, iata regula: "Cea mai mica infectie respiratorie care se manifesta prin nas infundat, trebuie tratata", explica dr Elena Latcan.

Nu o lasati sa treneze, pentru ca la varste mici infectiile cu transmitere aeriana se pot propaga usor in toata zona ORL. "Parintele spune ca copilul a avut o raceala, dar de fapt s-a complicat cu o otita, copilul e mic, nu poate spune si ajunge spre adolescenta cand vine intimpla tor la noi sa ii facem o audiograma si vedem ca nu aude cu o ureche", a povestit medicul.

A doua regula este ca medicul specialist sa verifice zona in care, in copilarie exista in mod normal vegetatii adenoide, popular, polipi. Asadar, controlul ORL este obligatoriu de la cele mai fragede virste.Dar daca in continuare, cel mic raceste prea des sau vi se pare ca o raceala dureaza exagerat? Nu sunt situatii pe care le puteti trece cu vederea.

Raspunsul la intrebarea: De ce raceste atat de des? se afla astfel: "Se fac analizele obisnuite pe care le stim, se face o serie se probe care arata procesul infectios si procesul inflamator, pe urma electroforeza si imunograma", a explicat dr Dumitru Oraseanu.

Frecvent, astfel se descopera alergii, care se pot manifesta sub forma de raceli repetate. Tot asa se decopera deficite imune cu care cel mic s-a nascut si care trebuie corectate.