Tanarul care nu poate uita nimic. Cum a raspuns la intrebarea "Ce ai facut pe 1 octombrie 2006?"

Dată publicare: 24-09-2012 09:15
Dată actualizare: 01-11-2012 17:15


Aurelien Hayman

La intrebarea “Ce ai facut acum o saptamana?” nu poate raspunde niciunul din noi fara sa se gandeasca profund cateva clipe. Si probabil ca raspunsul va fi unul gresit, daca ziua respectiva nu este marcata de un eveniment deosebit.

Aurelien Hayman este diferit. O afectiune bizara de care sufera in total 20 de oameni din lume il face sa-si aminteasca ce a facut, cu ce s-a imbracat, ce a mancat, care au fost stirile si cum a fost vremea in fiecare zi, in ultimii zece ani.

Britanicul de 20 de ani sufera de memorie autobiografica superioara (hyperthymesia). Daca alegi orice zi din anii sai de adolescenta, el isi aminteste fiecare detaliu, in timp ce cei mai multi dintre noi nu-si amintesc mai mult de 11 evenimente dintr-un an.

Manualul secret al geniilor de la Apple. Ce lucruri ciudate isi invata angajatii?

Aurelien, insa, are toate informatiile despre conversatiile pe care le-a purtat, emisiunile TV la care s-a uitat, melodiile pe care le-a ascultat.

Tanarul a spus ca pana la 11 ani a fost un copil normal, dar in jurul acestei varste ceva s-a intamplat: “Nu este ceva care s-a intamplat peste noapte, dar cand aveam 14 ani am descoperit ca imi aminteam tot felul de lucruri minore intamplate cu ani in urma”.

Un copil roman de 2 ani, considerat geniu de talia lui Einstein

Aurelien a fost intrebat cum a fost ziua de 1 octombrie 2006. A spus, fara sa stea pe gandur,i ca a fost o duminica mohorata, a ascultat melodia When You Were Young cantata de formatia Killers, a invitat o fata in oras, dar aceasta l-a refuzat.

Pe aceasta fata a vazut-o cu o zi inainte in centrul orasului, iar in acel moment era imbracat cu un tricou albastru.

Oamenii preiau informatiile cum ar fi datele unor evenimente din memoria lor de lunga durata in lobul frontal drept al creierului. Aurelien face acelasi lucru, dar capacitatea memoriei pe termen lung este sporita pentru ca el utilizeaza pentru asta si lobul frontal stang.

Aurelien este student la Literatura Engleza la Universitatea Durham si spune ca memoria lui remarcabila nu-l ajuta la examene. “Am o memorie extraordinara, dar este memorie autobiografica si nu ma ajuta la activitatea mea academica, din pacate”.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO