Secretul "murdar" al unuia din cei mai talentati compozitori din lume. Ce ii scria verisoarei sale

Dată publicare: 06-07-2012 14:23
Dată actualizare: 11-07-2012 20:29
Sursa: Letters of Note


Mozart

O scrisoare "murdara" de dragoste, expediata de Wolfgang Amadeus Mozart unei verisoare, a fost publicata joi pe un blog specializat in postarea de documente inedite de arhiva, informeaza huffingtonpost.com.

Scrisoarea expediata in noiembrie 1777 de Wolfgang Amadeus Mozart, la varsta de 21 de ani, verisoarei si probabil iubitei sale Marianne, in varsta de 19 de ani, a fost publicata pe blogul Letters Of Note.

Documentul scoate in evidenta pasiunea tanarului compozitor pentru jocurile de cuvinte, dar si pentru glumele cu tenta scatologica:

"Acum iti spun noapte buna, sper ca vei face pe tine in pat cu toata energia".

"Dormi in pace si incearca sa iti saruti propriul fund", spune Mozart intr-o alta fraza din aceeasi scrisoare.

Intr-un alt paragraf, compozitorul afirma: "Fundul meu arde ca un foc! Ce mai inseamna si asta? - poate ca balegarul vrea sa iasa? Da, da, balegarule, te cunosc, te vad, te gust - si - oare ce e asta? - chiar este posibil?"

Potrivit biografului Phillippe Sollers, Mozart ar fi mostenit gustul pentru acest tip de umor de la mama lui, Anna, care folosea frecvent astfel de glume si de expresii in corespondenta cu sotul ei, Leopold.

Scrisoarea, tradusa din limba germana de Robert Spaethling, contine si expresia "spuni cuni fait".

Sensul acestei expresii nu este cunoscut, dar aparitia ei frecventa in textul scrisorii i-a determinat pe istorici sa lanseze un concurs pe site-ul Mozart Forum, pentru a incerca sa descifreze "codurile verbale" folosite de Mozart.

Letters of Note este un blog specializat in postarea unor pasaje fascinante provenind din documente de arhiva, completate cu imaginile scanate sau transcrieri ale textelor originale.

 

Sursa: Letters of Note, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO