Misterul craterului urias care a aparut brusc in Siberia, descifrat de cercetatori. Cauzele ar fi naturale

Ultima actualizare: 21-07-2014 07:09
Siberia

Misterul craterului care s-a format brusc in Siberia, intr-o provincie al carei nume se traduce prin sintagma "Capatul lumii", a fost descifrat de oamenii de stiinta, care spun ca fenomenul a fost cauzat de cresterea temperaturilor.

Un crater urias, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit in urma cu cateva zile in nordul Siberiei, intr-o regiune bogata in gaze naturale. Fotografiile realizate din avion prezinta un fel de groapa uriasa aproape perfect cilindrica, cu diametrul de 80 de metri, ce a aparut dintr-o data in Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al carei nume se traduce prin sintagma "Capatul lumii".

Andrei Plekhanov, un reputat cercetator de la Centrul pentru studii arctice, spune ca acel crater urias reprezinta cel mai probabil rezultatul "acumularii unei presiuni excesive" sub pamant, din cauza schimbarilor de temperatura din regiune. Miercuri, Andrei Plekhanov si alti cercetatori rusi s-au deplasat la fata locului pentru a analiza craterul si pentru a descoperi felul in care acesta s-a format. Cercetatorul rus spune ca 80% din crater pare sa fie alcatuit din gheata si ca nu exista urme care sa ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savantilor rusi elimina teoria potrivit careia un meteorit ar fi cazut in acea zona. Dupa descoperirea craterului, internautii rusi au lansat deja o serie de speculatii, potrivit carora craterul urias ar indica "locul de aterizare al unei nave extraterestre". Insa expertii rusi considera ca explicatia cea mai probabila are legatura cu fenomenul de incalzire globala, care elibereaza in aer gazele naturale de suprafata, care explodeaza in atmosfera ca "dopul unei sticle de sampanie". Expertii spun ca zonele intunecate ce formeaza inelul intern al craterului indica "arsuri severe" care au parjolit marginile acestuia.

Expeditia stiintifica organizata de autoritatile din Districtul autonom Iamalia-Nenetia include experti de la Centrul pentru studii arctice din Rusia si de la Institutul pentru criosfera din cadrul Academiei de stiinte a Federatiei Ruse.

Specialistii au recoltat esantioane de sol, aer si apa de la fata locului. Ei sunt insotiti de un specialist de la Ministerul rus pentru situatii de urgenta. Anna Kurchatova de la Cercetrul de cercetari stiintifice subarctice crede ca acel crater s-a format in urma amestecului de apa, sare si gaze naturale, care au generat o explozie subterana, in urma incalzirii globale.

Gazele acumulate in gheata s-au amestecat cu nisip, sub scoarta, apoi cu sare. In urma cu 10.000 de ani, acea zona era un fund de mare. Incalzirea globala ar putea cauza o topire alarmanta in gheata aflata sub solul siberian, eliberand astfel gaze si generand astfel de efecte, precum "explozia dopului unei sticle de sampanie", precizeaza Anna Kurchatova.

Iamalia, o peninsula din Oceanul Arctic, reprezinta principala zona din care Rusia aprovizioneaza Europa cu gaze naturale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO