Lista lui Schindler a fost scoasa la licitatie pe eBay. Pretul de pornire este 3 miloane de dolari

Dată publicare: 21-07-2013 08:20
Dată actualizare: 24-07-2013 06:47


Lista lui Schindler

O copie a listei lui Schindler, care contine numele muncitorilor evrei din lagarele de concentrare salvati de ororile nazismului de un industrias german, a fost scoasa la vanzare pe eBay, licitatia avand un pret de pornire de 3 milioane de dolari.

Doi colectionari din California au scos la licitatie pe site-ul eBay controversatul document - care contine numele a peste 800 de muncitorilor evrei din lagarele de concentrare salvati de ororile nazismului de industriasul german Oskar Schindler -, sperand sa obtina pe acesta mai multe milioane de dolari.

Decizia de a pune pretiosul document istoric - care este una din cele patru copii cunoscute ale listei lui Schindler - pe un site de licitatii a starnit controverse, multe voci considerand ca acesta ar trebui sa se regaseasca in arhivele unui muzeu.

Documentul, care este scos la vanzare de catre o persoana privata din Israel, este singura copie a celebrei liste care este vanduta pe o piata deschisa.

Denumind acest document "o bucata de istorie care i-a inspirat pe multi", promotorii licitatiei - colectionarii Eric Garvin si Gary Zimet - au garantat autenticitatea listei.

Din ratiuni de "securitate", documentul va ramane in Israel pana la finalizarea licitatiei, iar castigatorul va merge sa il ridice direct de la proprietarul sau, a declarat Eric Garvin pentru MailOnline.

Desi pretul de pornire al licitatiei este de 3 milioane de dolari, cei doi colectionari spera sa obtina cel putin 5 milioane de dolari pe acest document, la sfarsitul celor zece zile in care se poate licita, conform New York Post, care il citeaza pe Garvin.

Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se afla in muzee - doua in Israel si una in Statele Unite ale Americii (la Muzeul Holocaustului).

Pentru a-i salva de la o moarte sigura, industriasul german Oskar Schindler a reusit sa transfere multi muncitori evrei, alaturi de sotiile si copiii lor, condamnati la munca silnica intr-una dintre uzinele sale, situata in apropiere de lagarul de concentrare de la Plaszow, catre o alta fabrica pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), in Republica Ceha.

Acest document istoric a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg in 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiata cu Oscarul pentru cel mai bun film in 1994.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO