Amenintare serioasa la adresa faunei din Australia. "Bibanul catarator" poate merge pe uscat si rezista 6 zile fara apa

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15

Australienii au descoperit o noua amenintare la adresa faunei lor: un peste care e in stare sa... mearga si care poate supravietui pe uscat sase zile.

Este vorba de o specie de biban care s-a raspandit in ultimele decenii in Indonezia si Papua Noua Guinee si se indreapta amenintator spre Australia. "Bibanul catarator" este o specie de apa dulce cu abilitati nemaintalnite in randul pestilor.

Nathan Waltham, cercetator: ''Reusesc sa iasa dintr-un ochi de apa si sa se deplaseze pe uscat pana la urmatorul''.

Pestii reusesc sa se deplaseze pe uscat folosindu-se de branhiile ascutite. Pot hiberna pana la sase luni in noroi, se inmultesc foarte agresiv si nu prea au pradatori naturali.

Nathan Waltham, cercetator: ''Daca sunt inghititi de pesti mai mari sau de pasari, raman blocati in gatul acestora. Tocmai aici e problema''.

Cercetatorii care ii monitorizeaza cred ca s-au adaptat si la apa sarata si e doar o problema de timp pana vor ajunge in Australia. Autoritatile australiene au pornit o campanie de educare a pescarilor, ca sa nu se intample ca in Indonezia.

Damien Burrows, cercetator: ''Se spune ca sunt transportati din sat in sat, pe diverse insule, in gentile pescarilor''.

Vestea buna e ca cercetatorii nu cred ca bibanul catarator poate ajunge inot in Australia, asadar invazia poate fi oprita daca oamenii sunt educati sa-l recunoasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO