O instalatie de jumatate de milion de euro va transforma biogazul emanat de deseuri in energie electrica, la Oradea. VIDEO

01-04-2014 10:44


 Biogazul emanat de deseurile aruncate de oradeni va fi transformat in energie electrica. Iar asta ar urma sa fie o afacere extrem de proftabila pentru firma de salubritate care administreaza halda ecologica din oras, spun reprezentantii.

Totodata, in vestul tarii, in Arad, de un an functioneaza deja cu succes o centrala similara.

Instalatia uriasa din Oradea a fost construita in cadrul unui proiect care a costat jumatate de milion de euro. Cele doua motoare ale ei vor functiona 24 de ore din 24, ca sa transforme biogazul in curent electric.

Istvan Sentes, cordoonatorul de proiect: "Ceea ce vedeti in spatele meu este containerul care adaposteste cele doua motoare care angreneaza doua generatoare de cate 250 de kilowati fiecare. Deci, la capacitatea maxima, la ora actuala, o sa fie 0,5 megawati pe ora". 

Asta inseamna aproape dublu fata de consumul inregistrat de firma pentru administrarea intregii halde ecologice. Pana acum, gazele erau arse, ca sa nu contribuie la efectul de sera.

"La o concentratie de 40% de metan in gazul de depozit se poate omul sa se gandeasca la o utilizare rentabila a acestui gaz, respectiv producerea de curent electric. Continutul de metan la ora actuala este in jur de 56, tinde catre 60 la suta", a mai explicat Istvan Sentes.

O astfel de statie exista deja in Arad, de un an.

Constantin Aristin, sef depozit groapa ecologica de gunoi din Arad: "Producem 250-350 kilowati pe ora. Anul trecut am produs 1500 de megawati transmisi in reteaua nationala. Energie electrica, dar si termica, pe care o folosim intern pentru incalzirea cladirilor."

Investitia din Arad a fost de aproape 300 mii de euro. Anul trecut, din vanzarea energiei electrice, profitul s-a ridicat la 100 mii de euro.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO