Parada mașinilor electrice, la munte. Curioșii le-au putut testa gratuit

11-05-2019 18:57

Silenţioase, fiabile şi cu un cost redus de încărcare şi întreţinere, maşinile electrice câştigă teren, deşi sunt mai scumpe decât cele clasice.

Un recent raport Eurostat arată că, în ultimii 5 ani, numărul maşinilor electrice, în Europa, a crescut de 7 ori.

În România, cea mai serioasă problemă o reprezintă, însă, lipsa staţiilor de alimentare. Într-o reuniune, la Bran, şoferii unor astfel de autoturisme i-au lăsat pe curioşi să le testeze maşinile.

După ce au stat la încărcat două ore în parcarea unui complex din Fundata, "maşinile viitorului" au pornit în parada până la castelul lui Dracula.

Cristi Tudor, proprietar maşina electrică: "Vreau să-mi micşorez amprenta de CO2, în principal. E mult mai fun de condus, e puternică, acceleraţia imediată face toţi banii".

Pe drum, cu ajutorul unui aparat special, şoferii au măsurat nivelul de poluare şi zgomot al maşinilor pe care le conduc.

Tudor Roşca, proprietar maşina electrică: "Ne uităm acum la un senzor de poluare. Ce vedeţi acum e o valoare foarte, foarte mică, mult sub limita care e considerată maximă pentru un aer curat. Motoarele sunt pornite, nu se aude absolut nimic, nu avem niciun fel de poluare, nu avem niciun fel de emisie, e un aer cât se poate de curat".

Ajunse în parcarea Castelului Bran, maşinile au putut fi testate de curioşi.

Participant: "Sunt foarte silenţioase, ceea ce e un lucru foarte bun".

Infrastructura slab dezvoltată le pune însă piedici multor şoferi de maşini electrice.

Adrian Damoc, proprietar maşina electrică: "Am luat decizia cu soţia să amenajăm o staţie, costă 400 de euro, deci nu e o investiţie extraordinar de mare şi e interesant să ai staţia ta peco sau pompa ta acasă în garaj.”

Uniunea Europeană a exportat anul trecut vehicule electrice şi hibride în valoare de 4,7 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 1,6 miliarde de euro. În România, vânzările sunt modeste, deşi statul contribuie cu 10.000 de euro la fiecare maşină electrică nouă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO