Mestesuguri de mare pret. Mobila pictata manual, o traditie pastrata cu sfintenie in judetul Cluj
Picteaza mobila de o viata, a imbratisat aceasta traditie mai mult ca pe un hobby si nu se vede facand altceva. Vorbim despre Ana Kelemen, o femeie de 56 de ani care si-a pictat singura toata mobila din casa, dupa cum e traditia in comuna Mera.
Pentru ca totul sa arate impecabil, Ana Kelemen respecta un intreg ritual de pregatire a pieselor. „Prima data trebuie sa punem un start de vopsea pe care o preparam noi. Branza de vaca si var, si cu aia astupam gaurile. Dupa aceea vine culoarea, facuta tot din branza”, explica femeia.
Ana Kelemen a invatat cum sa prepare vopseaua in copilarie, iar de la 16 ani a inceput sa picteze mobila. Pentru ca o lada de zestre sa ajunga in forma finala, femeia lucreaza ani in sir, dar ambitia a determinat-o nu numai sa perseverese, ci si sa ii invete si pe cei mai tineri mestesugul. „Traditia trebuie pastrata. La Mera era obiceiul ca fetele trebuiau sa aiba mobila pictata. Baiatul sa aiba casa, iar fetele mobila pictata”, povesteste aceasta.
Doamna Kelemen organizeaza cursurile cu ajutorul unei asociatii, care o ajuta sa-si indeplineasca visul. Din pacate, prea putini romani mai tin la aceste traditii si isi mai mobileaza casa cu aceste opere de arta, iar cei mai multi dintre sateni si-au vandut mobila cu motivele traditionale pe bani putin. Singurii interesati sunt acum strainii, care sunt dispusi sa dea bani grei pe obiectele de mobilier hand made.