Inima de antrenor. Teja, de la voluntar la juniori, la principal la U Cluj
Tehnicianul Universitatii Cluj, Mihai Teja, a acceptat un dialog deschis despre modul in care vede meseria de antrenor si ascensiunea sa de la o grupa de copii de 6 ani pana la postul de "principal" la o formatie din Liga 1.
Lumea va cunoaste doar ca antrenor. Care e povestea jucatorului Mihai Teja?
Am jucat fotbal pana la 18 ani, la Steaua. Am jucat si in echipa de tineret si am prins cateva cantonamente cu echipa mare, la Forban, cum se faceau atunci. La tineret am jucat cu Alin Stoica, Aliuta, Edi Iordanescu, Catalin Munteanu. La ultimul cantonament am facut vizita medicala si am fost diagnosticat cu sindromul VPV, o afectiune a inimii. Asta ma impiedica sa rezist la efort mare. Avusesem si pana atunci probleme. Nu ma simteam bine, la anumite antrenamente, de intensitati mai mari. Doamna doctor Pufulete, de la Medicina Sportiva, din Bucuresti, mi-a spus ca trebuie sa renunt la fotbal.
A fost o lovitura grea?
O lovitura foarte grea. A fost o mare dezamagire pentru ca fotbalul era tot universul meu. Imi doream foarte mult sa joc. Am decis insa ca trebuie sa continui in acest domeniu si m-am inscris la Facultatea de Educatie Fizica si Sport.
Prima echipa: copii de 6 ani
Cum ati ajuns sa antrenati?
In anul trei, aveam un profesor care era si metodist la Dinamo si ne-a intrebat daca nu vrem sa ajutam la grupele de copii. Asa am avut sansa sa antrenez la juniorii lui Dinamo. La inceput doar ajutam, dar apoi mi s-a dat cea mai mica grupa. Aveam 21 de ani si antrenam copii de 6-7 ani. Asa a inceput totul.
Apoi ati ajuns la Coverciano...
Mi-am dorit tot timpul sa progresez. Sa fac mai mult. Nu am vrut sa raman pe loc. Era foarte greu sa intre in antrenoratul de mare performanta unul ca mine, care n-a avut un nume ca fotbalist. Tocmai aparuse insa moda preparatorilor fizici in Romania si am decis sa ma specializez pe aceasta parte. Voiam sa stiu ce se intampla cu organismul jucatorilor la efort, ce modificari suporta organismul in timpul unui meci... Cautam raspunsul la mai multe intrebari. Am vorbit cu Giovani Becali si dansul mi-a facut legatura cu oameni de la Coverciano. M-a ajutat foarte mult. Mi s-a explicat ce sa fac, m-a recomandat si Walter Zenga si am mers la examen.
E greu sa intri la Coverciano?
A fost greu, dar ma pregateam de un an. Am luat lectii de italiana ca sa fiu pregatit la cursuri. La examen au fost intrebari din anatomie, fiziologie, fiziologia efortului. N-a fost un examen usor.
Ce v-a invatat fotbalul italian?
M-a invatat sa fiu mai atent in privinta detaliilor mici, mai perfectionist. Am asistat la cursuri predate de Lippi, Franco Ferrari, care era si lector, Pandelli.
Citeste AICI cum a ajuns Teja anternor in Liga I si unde se vede tehnicianul peste 10 ani.