Afacerile cladite pe traditie aduc profit in Maramures
La Sapanta cergile viu colorate atarnate pe garduri aproape la fiecare casa, atrag mii de privitori. Faima tesaturilor ce prind forma in razboaiele vechi de peste un secol, s-a raspandit pe toate continentele.
Practic, nu se mai mira nimeni atunci cand pe ulite trec chinezi, americani ori polonezi. Si chiar daca nu le stiu limba, mesterii au invatat sa se inteleaga prin semne sau prin intermediul nepotilor care traduc.
Nu exista strain care sa treaca prin Maramures si sa nu faca un popas la Sapanta. Cergile si covoarele viu colorate atrag toate privirile. E adevarat ca mai sunt putine locuri in lume in care oamenii inca mai torc si tes manual lana.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Chiar daca nu cunosc limbi straine, maramuresenii au invatat repede limbajul capitalasimului. Covoarele si cergile albe costa intre 50-1.000 de lei, iar pretul celor colorate urca pana la 2.000 de lei. Pentru straini covoarele si cergile sunt o comoara si nici nu concep sa le aseze pe jos si sa calce pe ele.
Doamna Irina tese la razboi de la 12 ani. E singurul lucru pe care stie sa-l faca dar treieste destul de bine din asta. La 100 de covoare vandute cu 200 de lei bucata, o tesatoare incaseaza in medie aproape 1.700 de lei lunar. Din aceasta suma trebuie scazut insa costul materialelor.