Alegeri SUA. Anul în care noul președinte a fost anunțat după 35 de zile

Ultima actualizare: 07-11-2020 16:37
Alegerile din SUA, în pericol de a fi influențate de actori străini. Anunțul Guvernului
Getty

Alegeri SUA. Deși la patru zile după alegerile din SUA nu avem încă un câștigător, au existat scrutine în care noul președinte a fost anunțat după mult mai mult timp.

Cursa pentru Casa Albă este condusă în prezent de Joe Biden, care a obținut 253 de voturi electorale din cele 270 necesare pentru o victorie. Actualul președinte, Donald Trump, are doar 213 voturi.

 

Alegeri SUA. În 2000, noul președinte a fost anunțat după 35 de zile

 

O așteptare foarte lungă a fost înregistrată la alegerile din anul 2000, când americanii au așteptat 35 de zile pentru a afla viitorul președinte, conform BBC.

În 2000, victoria lui George W. Bush a fost decisă, pentru prima data în istorie, de Curtea Supremă din Statele Unite.

În ziua alegerilor, 7 noiembire, democratul Al Gore a câștigat votul popular, dar cursa a fost mult prea strânsă în colegiul electoral. Cursa electorală s-a rezumat în final la statul Florida și cele 25 de voturi pe care le deținea atunci.

Cursa a fost suficient de strânsă încât să determine renumărarea voturilor în Florida. În final, Bush a câștigat Florida la o diferență de numai 537 de voturi, iar alegerile au fost castigate cu 271 de voturi electorale, doar unul în plus față de marja minimă.

Conflictul a fost soluționat de Curtea Supremă a Statelor Unite în data de 12 decembrie, când jurații au decis că Bush va fi următorul președinte al Statelor Unite.

Cea mai lungă așteptare pentru numirea noului președinte - 1876

 

Deși alegerile din 2000 au rămas în istoria Statelor Unite drept cea mai strânsă cursă pentru Casa Albă, cea mai lungă așteptare a fost înregistrată în anul 1876.

Victoria republicanul Rutherford Hayes în fața democratului Samuel Tilden a fost anunțată după aproape 4 luni, în data de 2 martie 1877, la doar câteva zile înainte de ceremonia de învestire în funcție.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO