Alegeri SUA 2020. Proteste de stradă după scrutin. Poliția a încercuit zonele sensibile

Ultima actualizare: 04-11-2020 20:41
proteste alegeri anti trump
Getty

Proteste legate de alegerile din SUA au loc miercuri, în orașele americane. Numai la New York au fost convocate zece manifestații anti-Trump.

La New York, forțe importante de poliție au fost prezente în centrul Manhattan-ului.

Sunt apeluri pe rețelele sociale, pentru manifestaţii cu teme precum ''Respinge fascismul'' ori ''Să nu-l lăsăm pe Trump să fure alegerile'', care ar urma să se desfăşoare de la ora locală 15:00 (20:00 GMT) în districtele Brooklyn, Manhattan şi Queens.

În spatele mobilizărilor par a se afla grupurile de stînga, același care au organizat și manifestațiile din primăvară-vară pe teme rasiale ori împotriva violențelor poliției, relatează agențiile Efe și Agerpres.

Mulți au anticipat mișcările de stradă, astfel că pe artera comercială Fifth Avenue majoritatea magazinelor au montate în dreptul vitrinelor panouri de lemn, ca măsură de protecţie împotriva violenţelor. Mai mult, artera este închisă şi de dispozitive poliţieneşti prezente în zonă, mai ales în apropiere de Trump Tower.

Rezultate alegeri SUA 2020. Cursa pentru Casa Albă este strânsă

 

În acest timp continuă numărarea voturilor în mai multe state decisive pentru rezultatul final al alegerilor prezidenţiale, respectiv Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Nevada şi Carolina de Nord. Acestea au avertizat că vor avea nevoie de mai mult timp, probabil chiar zile, pentru a număra toate voturile, multe buletine fiind transmise prin corespondenţă.

Candidatul republican Donald Trump îşi autoproclamase victoria în cursul nopţii, dar apoi a început să vorbească despre fraude în timp ce pierde tot mai mult teren în faţa contracandidatului său democrat Joe Biden.

Echipa lui Biden a anunţat că în cursul după-amiezii de miercuri (ora SUA) va putea să-şi proclame victoria, susţinând că în patru dintre statele unde rezultatul nu este încă tranşat Biden a câştigat, inclusiv în Pennsylvania, unde deşi Trump are acum un avans de peste nouă procente în faţa lui Biden după numărarea a 79% din voturi, candidatul democrat reduce din diferenţă pe măsură ce continuă numărarea.

La nivel naţional, Biden are asiguraţi în prezent 224 din cei 270 de electori necesari, iar Trump 213.

 

Şi pentru Congres rezultatele sunt incerte, deşi republicanii par să fi reuşit să-şi menţină majoritatea în Senat şi să reducă dezavantajul în faţa democraţilor în Camera Reprezentanţilor, contrar previziunilor date de sondaje.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO