Totul despre alegerile locale de mâine. Ce acte ai nevoie, cum arată buletinele de vot și unde votezi

×
Codul embed a fost copiat

Duminică, 27 septembrie, românii îşi aleg primarii, consilierii locali şi judeţeni. Aici găsiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie înainte de a merge la urne pentru a vota.

Mai e foarte puţin până la startul alegerilor locale din 2020., primul exercițiu electoral de la începutul pandemiei. De primar şi de echipa lui depinde toată marea infrastructură – şoselele, şcolile şi spitalele. De noi depinde cum vom trăi în următorii 4 ani. 

Dacă nu vei merge să votezi, s-ar putea, implicit, să îl favorizezi chiar pe candidatul care îţi displace cel mai mult şi pe care nu doreşti să îl vezi primar pentru 4 ani. Alegerile se desfăşoară într-un singur tur şi fiecare vot contează, orice diferenţă, cât de mică, intre câştigător şi cei de pe următoarele locuri.

 

Românii își aleg mâine primarii, consilierii locali și județeni şi preşedinţii de consilii judeţene

 

Citește și
sectie de votare
Alegeri locale 2020. O persoană poate vota chiar dacă sistemul arată că a mai votat o dată
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi mâine, 27 septembrie, la vot. Ei vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean.

Situaţia e diferită în cazul alegătorilor din București, care vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local (adică cel de sector) și consiliul general.


La ce oră se deschid mâine secțiile de vot

 

Secţiile de vot din toată ţara, în număr de 18.794, se deschid duminică la ora 7 dimineaţa şi se închid la ora 21. Desigur, nu există secţii de votare în afara ţării.

 

Unde votezi mâine. Cum afli adresa secției de vot la care ești arondat

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotarea şi sediile secţiilor de votare la alegerile locale din 2020. Astfel, 18.794 de secţii de votare sunt la dispoziția alegătorilor la scrutinul din 27 septembrie.

Pentru a afla la ce secție de votare eşti arondat şi poţi să votezi duminică, trebuie să completezi formularul de pe site-ul Registrului Electoral.


Cum votezi dacă nu locuiești în orașul unde ai domiciliul

 

La alegerile locale se poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Potrivit hotărârii BEC, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate - urmând fi înscris pe o listă electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

 

Cum arată buletinele de vot la alegerile locale din 2020

 

La alegerile locale de duminică, cetățenii vor primi patru buletine de vot - pentru primar, consiliu local, consiliu local şi preşedinte de consiliu judeţean sau, în cazul alegătorilor din Bucureşti, pentru primar general, primar de sector, consiliu general şi consiliu local.. Aici poţi vedea cum arată cele 4 modele de buletine de vot.
 

Cine poate solicita urna mobilă

Bolnavii de COVID-19 vor putea solicita urna mobilă la alegerile locale. Potrivit AEP, ei pot cere urna specială în baza unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de DSP; rezultatul pozitiv al testării efectuate în ultimele 14 zile.

De asemenea, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea “VOTAT” şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.


Condițiile în care poți intra cu un însoțitor în cabina de vot

 

Potrivit regulilor speciale de protecţie sanitară pentru alegerile locale de anul acesta, persoana care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singură are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a o ajuta, un însoţitor ales de ea.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

 

Regulile speciale impuse de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus

 

În contextul pandemiei COVID-19, autorităţile au instituit pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, dar şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege.

Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire pot solicita acces prioritar în localul de vot, iar în cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente sau este febril va fi organizat accesul prioritizat al acestuia la urne. Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia

Încă de la intrarea în secţia de votare trebuie să vă asiguraţi că purtaţi corect masca, să vă acopere nasul şi gura. Cei care nu au măşti vor primi de la membrii comisiilor.

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare. Trebuie să vă curăţaţi mâinile înainte de a atinge orice, stampila sau pixul. Primul pas este identificarea. De această dată, singuri veţi pune cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare. Apoi pentru câteva secunde puteţi să daţi masca jos, dar trebuie să păstraţi distanţa de 1, 5 metri ca să fiţi identificat. Luaţi buletinul şi mergeţi la un membru al comisiei de vot.

Aici puneţi pe masă cartea de identitate astfel încât membrul comisiei să vă poată citi datele fără să atingă documentul. Singuri luaţi pixul, ştampila şi cele patru buletine de vot. Intraţi în cabină, vă exercitaţi dreptul, puneţi buletinele în urnă, ca în fiecare an. La acest capitol nu se schimbă nimic. Se schimbă atunci când reveniți la comisie. Ştampila cu “votat” o veţi pune singuri pe spatele buletinului, conform noilor reguli speciale pentru alegerile locale.

Şi la ieşirea din secţie trebuie să vă dezinfectaţi mâinile. Aşa spun regulile speciale stabilite de Guvern pentru alegerile locale din 2020, astfel ca riscurile să fie cât mai mici.
 

Ce facem dacă ajungem la secția de votare și nu avem mască

 

Premierul Ludovic Orban a făcut precizări în acest sens în urmă cu câteva zile, fiind întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu alegătorii care se vor prezenta la secție fără mască de protecție.

Vor primi mască. Noi am prevăzut în reglementări și în planul de pregătire, am prevăzut pentru fiecare seție de votare existența unui stoc de măști care să fie pus la dispoziția cetățenilor care vin la vot și care vin fără mască", a spus Orban.
 

Care a fost prezența la vot la alegerile locale din 2016

 

În 2016, alegerile locale s-au desfăşurat la data de 5 iunie, tot într-un singur tur de scrutin. Prezenţa la vot la nivel naţional la alegerile locale din 2016 a fost într-o uşoară scădere faţă de scrutinul local precedent. Astfel, au votat 8.874.432 de persoane, reprezentând 48,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, conform BEC.

În Capitală, prezenţa la vot la alegerile locale din 2016 a fost de 33,31%, cea mai mică rată de prezenţă din ţară. În schimb, cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat acum patru ani în judeţele Giurgiu, Teleorman şi Olt, care au depăşit 60%. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Alegeri locale 2020. Cine va efectua sondajele pentru rezultatele exit-poll
Alegeri locale 2020. Cine va efectua sondajele pentru rezultatele exit-poll

Alegeri locale 2020, rezultate exit-poll. Biroul Electoral Central a acreditat 3 institute care vor putea face sondaje de opinie la scrtutinul din 27 septembrie.

Alegeri locale 2020. O persoană poate vota chiar dacă sistemul arată că a mai votat o dată
Alegeri locale 2020. O persoană poate vota chiar dacă sistemul arată că a mai votat o dată

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Alegeri locale 2020. Harta online cu lista completă de candidați din România
Alegeri locale 2020. Harta online cu lista completă de candidați din România

Expert Forum, o organizație non guvernamentală, a lansat prima platformă online care conține toți candidații la alegerile locale din 2020, conform datelor publicate de către Biroul Electoral Central.

Alegeri locale 2020. Reguli speciale pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus
Alegeri locale 2020. Reguli speciale pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus

Premierul Ludovic Orban a prezentat în Parlament un set de măsuri care vor fi luate pentru limitarea răspândirii epidemiei de Coronavirus, în contextul desfășurării alegerilor locale din 2020, care au loc în 27 septembrie.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.