„Primăria copiilor” de la Școala smart Ciugud a devenit studiu de caz în manualul de educație civică
Proiectele educaționale de la Ciugud, unde se află și prima școală "smart" din mediul rural din România, au ajuns subiect de studiu în manualelor elevilor.
Este vorba despre „Primăria copiilor”, prima bugetare participativă pentru copii, și care este acum studiată la educație civică în clasa a IV-a și la alte școli din țară.
În cadrul proiectului, elevii sunt îndemnați să spună cum ar vrea să fie primarul copiilor din localitatea lor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În urmă cu aproape 2 ani, la Şcoala Gimnaziala din Ciugud, elevii au avut ocazia să îşi aleagă un primar şi un consiliu al copiilor. Totul s-a desfăşurat întocmai ca în cazul unui scrutin - copii au votat, şi astfel şi-au ales favoritul. Acum în manualul de educaţie civică de clasa a IV-a elevii din toată ţara află despre acest proiect inedit, iniţiat de autorităţile din Ciugud. La Şcoala "Avram Iancu" din Alba Iulia copiii au dezbătut această inţiativă.
"-Cum ţi-ar plăcea să fie primarul copiilor din localitaea voastră? Cum vi se pare să aveţi un primar al copiilor?
-Foarte bun, foarte bun."
Elevii s-au arătat încântaţi de această activitate de grup pe care o studiază la educaţie civică.
„Este o idee genială gândită de ei pentru că un primar ajuta foarte mult toată şcoala şi copiii."
(...)
„Această idee mi-a plăcut foarte mult pentru că este creativa pentru că este o schimbare faţă de copii" spun adulții.
Proiectul educaţional îi învaţă pe elevii şcolii din Ciugud cum funcţionează administrația locală, noţiuni despre drepturile cetăţeneşti, dar şi ce înseamnă bugetarea participativă.
Diana Droașcă, viceprimar Primăria Copiilor Ciugud: „Aşa îţi poţi ajuta comuna, locul unde locuieşti, cu propriile idei, ideile tale, ideile colegilor şi a celor care te-au votat. Mi se pare extraordinar, nu credeam că o să ajungă chiar atât de departe asta."
Monica Totoian, învățătoare Şcoala Gimnazială Ciugud: „Este un exemplu pozitiv pentru celelalte comunităţi locale din toată ţara şi pentru copiii ce studiază acest manual. Ne-am bucura că şi ceilalţi să preia exemplul nostru."
Dan Lungu, purtător de cuvânt Primăria Ciugud: „Ne bucurăm că Primăria Copiilor, prima bugetare participativa din România destinată copiilor a ajuns studiu de caz în manualul de cultură civică. Noi putem să vă spunem că ne pregătim pentru noi alegeri pentru aceasta primărie a copiilor."
Cât de curând, elevii şcolii smart vor avea ocazia să participe pentru a doua oară la un scrutin şi să îşi aleagă primarul care să îi reprezinte.