Președintele Klaus Iohannis: ”Armata este aidoma unui organism viu”

Klaus Iohannis, Ziua Armatei
Inquam

Ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumentele dedicate eroilor și manifestări culturale tematice sunt organizate de Ziua Armatei Române. La festivitățile din București a participat președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării.

UPDATE 15.30 Președintele României Klaus Iohannis

Armata este aidoma unui organism viu, într-un proces continuu de transformare şi adaptare la realităţile strategice ale unui mediu internațional care evoluează constant. Prin urmare, trebuie să fim permanent preocupaţi de procesul de selecţie, educare şi pregătire a tuturor categoriilor de militari, pentru că resursa umană reprezintă valoarea supremă a armatei noastre”.

”Armata este una dintre instituțiile fundamentale ale statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea și prestigiul României în lume și care se bucură de respectul și încrederea cetățenilor.

Vă încurajez să acționați în continuare preventiv şi să dovediţi spirit inovativ, capacitate de adaptare la schimbare, să vă iubiţi ţara şi să continuaţi să confirmaţi, ca şi până acum, deviza care vă uneşte şi vă mobilizează: Onoare şi Patrie!
La Mulţi Ani, Armata României!”

Citește și
uniforme armata
Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE 13.30: Premierul Mihai Tudose a afirmat, de Ziua Armatei, că Guvernul este un partener necondiționat al militarilor care, „prin jertfă, curaj și devotament asigură securitatea cetățenilor și integritatea teritorială".

„'Pe aici nu se trece' și 'Împreună suntem mai puternici' sunt devize câștigate de Armata Română prin jertfă, curaj și devotament. Anul acesta am celebrat 100 de ani de la victoriile de la Mărăști, Mărășești, Oituz, victorii spectaculoase, care au schimbat soarta României în Primul Război Mondial. Un an mai târziu, în 1918, celebram Marea Unire a poporului român. Acum, la 100 de ani distanță, România reprezintă un pol de stabilitate în regiune, lucru vizibil și prin încrederea și respectul de care se bucură Armata în rândul cetățenilor români, dar și din partea aliaților noștri", a scris Mihai Tudose într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

 13.15: Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de felicitare militarilor români de Ziua Armatei, potrivit Agerpres.

„La mulți ani Armatei Române, la mulți ani ostașilor români! Au tot sprijinul nostru. Am muncit împreună și muncim împreună pentru ca din bugetul de stat să fie asigurate fondurile necesare pentru dotare la standarde NATO, cât și pentru condiții bune pentru toți cei care funcționează în Armata Română, atât din punct de vedere al salarizării, cât și din punct de vedere al condițiilor de muncă", a declarat Liviu Dragnea, la plecarea de la manifestările de la Ansamblul Monumental "Glorie Ostașului Român" din Carei, județul Satu Mare.

10.30: Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor

„Participarea Armatei României la operațiuni umanitare, de menținere a păcii, precum și la operațiuni de combatere a terorismului, a fost, este și va rămâne obiectivul major al politicii noastre de securitate și apărare. Aceste misiuni sunt dovada faptului că țara noastră și-a asumat cu responsabilitate calitatea de furnizor important de securitate în regiunea sa, contribuind din plin la sprijinirea efortului comunității internaționale pentru instaurarea în lume a unui climat de securitate", a precizat Mihai Fifor, pe Facebook.

El a lăudat profesionalismul demonstrat de militarii români în teatrele de operații.

„Adresez felicitări și tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere și un sincer omagiu vă aduc dumneavoastră, distinși veterani de război, pentru sacrificiul făcut în slujba patriei. Ziua de astăzi este și despre cei căzuți pe câmpul de luptă, al căror sacrificiu nu a fost în zadar. Cinste și onoare memoriei lor! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!", a conchis ministrul Apărării.

Ceremonii în mai multe orașe

Ziua Armatei Române este sărbătorită, anual, la 25 octombrie. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Președintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia militară care va avea loc cu prilejul Zilei Armatei României în Parcul Carol din Capitală, de la ora 15.00.

Premierul Mihai Tudose va fi prezent la Carei, în județul Satu Mare, unde la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român" va avea loc, de la ora 12.00, o ceremonie militară de depunere de coroane de flori. După-amiază, de la ora 15.00, șeful Guvernului va participa la ceremonia militară organizată cu prilejul Zilei Armatei României la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va participa la manifestările organizate la Păuliș, Carei și București.

Potrivit MApN, începând cu ora 8.30, ministrul Fifor va fi prezent la ceremonia militară de depunere de coroane de flori de la Monumentul Eroilor din Păuliș, județul Arad, iar de la ora 11.30, la manifestările de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român", din Carei, județul Satu Mare.

În București, ministrul Apărării va participa, începând cu ora 15.00, la o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, precum și la depunerea jurământului militar de către studenți și cursanți din instituții militare de învățământ.

De la ora ora 17.00, Fifor va susține o videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operații iar de la ora 21,45 va asista la un concert al Muzicii Reprezentative a MApN desfășurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

Marina Militară organizează ceremonialuri și festivități omagiale dedicate cinstirii memoriei eroilor care și-au jertfit viața sub drapelul de țară în garnizoanele militare Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale Române, la Constanța, în Piața Ovidiu, este programată de la ora 10.00 o ceremonie militară și religioasă iar de la ora 11.00, va fi prezentată publicului o expoziție de tehnică, armament și echipamente militare din dotarea Forțelor Navale și a Forțelor Terestre.

Seara, de la ora 19,00, organizatorii au pregătit o retragere cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Piața Ovidiu — bulevardul Tomis — Palatul Administrativ.

La Mangalia, o ceremonie militară și religioasă va fi organizată în Piața Republicii, în intervalul orar 10.00-11.00, iar de la ora 17.00, Clubul artelor Solteris prezintă, la cercul militar din localitate, un recital de poezie dedicat Zilei Armatei României.

În municipiul Tulcea, festivitățile dedicate Zilei Armatei Române vor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor, iar de la ora 11.00, publicul este invitat să viziteze expoziția de tehnică și armament prezentată de militarii Batalionului 307 Infanterie Marină în Piața Tricolorului.

La Brăila, ceremonia militară și religioasă va avea loc în Piața Independenței, la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu, începând cu ora 10.00, iar de la ora 11.00, marinarii militari le vor prezenta elevilor Colegiului Național „Gheorghe M. Murgoci" o expoziție de tehnică și echipamente militare. Seara, militarii brăileni se vor retrage cu torțe, începând cu ora 19,00, pe traseul Piața Independenței — Catedrala Nașterea Domnului.

În orașul Babadag, ceremonia militară și religioasă va avea loc la Monumentul eroilor, în intervalul orar 10.00-11.00.

În municipiul Brașov, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa" organizează, începând cu ora 11,45, un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Șprenghi.

De la ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe pe traseul Piața Sfatului — str. Mureșenilor — bulevardul 15 Noiembrie — sediul Comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa".

Drapelul României va fi întregit miercuri la Carei, cu ocazia Zilei Armatei Românei, de reprezentanții Ștafetei Veteranilor Invictus. Este primul an în care ștafeta parcurge trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul Iași — Carei poartă culoarea albastră, traseul București — Carei poartă culoarea galbenă și traseul Craiova — Carei poartă culoarea roșie.

Ștafeta Veteranilor Invictus 2017 a presupus alergare pe 35 de tronsoane, măsurând un total de 2.396 de kilometri, de către aproximativ o sută de voluntari, bicicliști însoțitori și coordonatori pe trei trasee, care se vor reuni la Carei, ultima localitate românească eliberată în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Ștafeta Veteranilor a fost organizată de Asociația Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociații ale veteranilor de război și ale cadrelor militare în rezervă și retragere și cu autoritățile locale.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Festivitati de Ziua Armatei, in Timisoara. Zeci de militari au mers cu tortele aprinse, prin centrul orasului
Festivitati de Ziua Armatei, in Timisoara. Zeci de militari au mers cu tortele aprinse, prin centrul orasului

Ziua armatei a fost sarbatorita si la Timisoara. Zeci de militari de la Brigada 18 Infanterie Banat au mers marti seara in pas de defilare, cu tortele aprinse, pe strazile din centrul orasului.

Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN
Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN

De ziua lor, militarii Armatei Romaniei au prezintat noua uniforma combat, la Palatul Cercului Militar National.

Rusia a inceput repetitiile pentru Ziua Victoriei de 9 mai. Autoritatile promit o parada impresionanta
Rusia a inceput repetitiile pentru Ziua Victoriei de 9 mai. Autoritatile promit o parada impresionanta

Armata rusa face ultimele repetitii inaintea grandioasei parade de Ziua Victoriei de pe 9 mai, cand se implinesc 71 de ani de la victoria in fata armatei naziste.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.