DOSARUL TRANSFERURILOR. Pronuntarea, amanata cu inca 7 zile. Mai multi specialisti vin cu o veste proasta pentru Mihai Stoica

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa amane pronuntarea sentintei in Dosarul Transferurilor pentru data de 4 martie. In cazul managerului echipei Steaua, Mihai Stoica, faptele s-au prescris odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

UPDATE 14:45: "Inca o saptamana de agonie pentru cei 8 oameni importanti din fotbalul romanesc. Toti asteptau marti o decizie, dar completul de judecata a cerut inca o perioada pentru a delibera. Sunt foarte multe detalii tehnice ce trebuie luate in considerare, mai ales in ceea ce priveste noul Cod Penal.

Situatia lui Mihai Stoica nu este lamurita complet. Sunt suficienti specialisti care spun ca o anumita interpretare ar face ca nici viitorul lui sa nu fie cert.

Completul de judecata este alcatuit din doi magistrati, iar decizia trebuie luata in unanimitate. Orice detaliu la care nu cad de acord ar duce la un complet de divergenta ceea ce ar insemna ca dosarul ar trebui mutat la un complet cu 3 magistrati.

Pronuntarea in acest dosar se va face peste exact 7 zile", a transmis corespondentul Stirilor ProTV, Ovidiu Oanta.

Citește și
George Copos
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos: "Orice verdict ar fi fost, l-as fi respectat"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Emotii mari vor avea pe 4 martie ceilalti 7 inculpati, printre care: George Copos, Cristi Borcea si fratii Ioan si Victor Becali.

In 10 februarie, la ultimul termen, procurorii anticoruptie au cerut pentru acestia pedepse care insumeaza 26 de ani de inchisoare cu executare.

Ancheta DNA in dosarul Transferurilor a inceput in 2006 si a durat doi ani, cand cei opt oameni din fotbal au fost trimisi in judecata, pentru inselaciune, evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Ei sunt acuzati ca ar fi transferat 12 jucatori de fotbal catre cluburi din strainatate, intre 1999 si 2005 si ar fi incasat la negru o parte din comision. In felul acesta, ar fi prejudiciat statul cu aproape 1,5 milioane de dolari si ar fi pagubit cu alte 10 milioane de dolari cluburile de fotbal Dinamo, Rapid, Otelul Galati si Gloria Bistrita.

Dupa aproape patru ani de proces, ei au fost achitati, dar procurorii au facut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel.

Procesul a ajuns apoi la curtea suprema, care a retrimis dosarul la Curtea de apel.

Cine sunt oamenii din fotbal, care au ajuns sa fie acuzati de afaceri ilegale?

Fratii Ioan si Victor Becali, pentru care procurorii au cerut opt, respectiv sapte ani de inchisoare cu executare.

Cei doi si-au deschis, dupa Revolutie, o firma de impresariat, prin intermediul careia i-au vandut pe componentii Generatiei de Aur. Ultimul comision, de doua milioane de euro, a venit din transferul lui Bogdan Stancu la Galatasaray. Aceleasi afaceri le-au adus si acuzatiile pentru care sunt judecati acum.

In cazul lui Cristi Borcea, instanta a dat o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare.

Cunoscut ca romanul cu cea mai scumpa nunta - 1 milion de euro cat a costat petrecerea din 2012, Borcea a strans, pana la 42 de ani, o avere de 120 de milioane de euro.

Fostul actionar de la Dinamo a inceput cu afaceri cu butelii si acum detine o companie de transport pentru produse petroliere, dar si mai multe hoteluri in Bucuresti, Timisoara si pe litoral. A ajuns la clubul Dinamo in 1995, unde a fost pe rand director sportiv, de marketing, si apoi actionar. Afacerile facute in numele clubului i-au adus acuzatii penale in "Dosarul Transferurilor" din fotbal.

Un alt nume greu din dosar este al lui George Copos, pentru care procurorii DNA au cerut intre unu si cinci ani de inchisoare cu executare.

Copos s-a lansat in afaceri in 1990 cu o cofetarie si a ajuns ca in 2007 sa aiba o avere estimata la 700 de milioane de euro. In 1993, a preluat echipa Rapid Bucuresti care a avut momentul ei de glorie in 2006, cand a ajuns pana in sferturile Cupei UEFA.

Copos a intrat in atentia procurorilor in 2006, cand a fost trimis in judecata pentru fals in acte si spalare de bani in cazul Loteria. Paguba adusa statului a fost estimata la peste un milion de euro. Nici in acest dosar nu s-a pronuntat o solutie definitiva.

Cu o viata de fotbalist impecabila, in care a jucat la echipe de renume ca Barcelona si Galatasaray, Gica Popescu s-a retras cu fruntea sus de pe teren. A strans 40 de milioane de euro din afaceri imobiliare. Si-a deschis propria scoala de fotbal, a fost impresar de fotbal pentru scurt timp, dar asta i-a adus acuzatii penale. El spera la o sentinta cu suspendare, dupa ce a achitat 900.000 de dolari, adica o parte din prejudiciul stabilit.

Jean Padureanu, cel care a condus clubul Gloria Bistrita aproape 50 de ani, risca trei ani de inchisoare cu suspendare. Cel mai probabil, magistratii vor lua in calcul si varsta lui inaintata, dar si faptul ca este grav bolnav. Ca un plus in apararea lui vine si faptul ca, pe parcursul anchetei, a colaborat cu procurorii.

Prin emotii trece si Gigi Netoiu, fostul actionar de la Dinamo Bucuresti si patron al Universitatii Craiova. Netoiu a renuntat la fotbal pentru afaceri cu vinuri si turism, iar acum are o avere estimata la 15 milioane de dolari.

Singurul dintre cei opt inculpati care isi permite sa astepte decizia relaxat este Mihai Stoica, managerul Stelei. Acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, fostul presedintel al clubului Otelul Galati a fost anuntat in 10 februarie, de procurorul de caz ca, in conformitate cu prevederile noului Cod Penal, faptele sale s-au prescris.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dosarul Transferurilor, in care sunt judecati Copos si Borcea, va fi reluat peste o luna
Dosarul Transferurilor, in care sunt judecati Copos si Borcea, va fi reluat peste o luna

Procesul celor mai importanti oameni din fotbalul romanesc, judecati pentru afaceri murdare cu fotbalisti de top, se va relua peste o luna la Curtea de Apel.

Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos:
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos: "Orice verdict ar fi fost, l-as fi respectat"

Fostul presedinte al Gloriei Bistrita, Jean Padureanu, a declarat, luni, ca are incredere in justitie "suta la suta", subliniind ca este nevinovat si ca este convins ca "in finalul finalurilor acest lucru se va demonstra".

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.