Situaţie pe cât de dramatică, pe atât de scandaloasă, în centrul Capitalei, la doar doi paşi, de Ateneul Român.

Soţia compozitorului român Anatol Vieru, dar şi vecinii săi de bloc, unii dintre ei, cetăţeni străini, îngheaţă de câteva săptămâni în locuinţe, şi nici nu pot să îşi gătească. Totul, după un conflict cu un om de afaceri care a amenajat la parterul clădirii de pe bulevardul Ştirbei Vodă un spaţiu comercial în interiorul căruia au rămas contoarele de gaz.

Peste 40 de oameni trăiesc de la sfârşitul toamnei un coşmar. În blocul lor de pe Bulevardul Ştirbei Voda este frig ca afară.

Compania de distribuţie a oprit alimentarea celor 13 locuinţe, dar şi a centralei care asigură termoficarea blocului, după ce, la parterul clădirii, ar fi fost semnalate scurgeri de gaze. Coincidenţă sau nu, totul s-a întâmplat - spun oamenii - după ce proprietarul unui local a închis cu tâmplărie termopan zona de trotuar amplasată sub câteva aracade. În interiorul spaţiului ar fi rămas astfel nu doar contoarele de gaz ale oamenilor, ci şi gurile de aerisire ale blocului. De aici şi scandalul: presupusa defecţiune nu poate fi reparată pentru că specialiştilor li s-ar refuza accesul, iar alimentarea cu gaze rămâne sistată.

„Trăim totuşi în secolul 21, într-o capitală europeană. Nu pricep cum se poate lăsa un bloc timp de două luni jumate fără alimentare cu gaze”, spune Andrei Vieru, fiul marelui compozitor.

Conflictul dintre locatari şi omul de afaceri a ajuns şi în instanţă, care a ordonat nu doar sistarea lucrărilor, ci şi permiterea accesului pentru remedierile necesare.

Şi cum nicio autoritate - Prefectura, Poliţie, Inspectorat de Stat în Construcţii, dar nici compania de distribuţie a gazelor nu au tranşat conflictul, oamenii stau în continuare în frig.

De când s-a lăsat frigul între temperaturile înregistrate afară, în buricul Capitalei, şi cele din case e o diferenţă de doar câteva grade Celsius. Oamenii mai speră doar într-un ajutor divin, să nu vină frigul şi mai mare pentru că le e teamă că vor îngheța în case.

Omul de afaceri se apără şi susţine că tot ce a făcut este legal.

Scandalul ar putea trece graniţele ţării, pentru că fiul regretatului compozitor Anatol Vieru, scriitorul Andrei Vieru, a pregătit deja câteva plângeri pentru CEDO şi Parlamentul European.