Peste 100 de diplomați ruși, expulzați din peste 20 de țări. Cum explică analiștii decizia luată de România

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

România va expluza un diplomat rus din ţara noastră ca răspuns la uciderea dublului spion rus pe teritoriul Marii Britanii. Acţiunea face parte dintr-o decizie luată la nivel internaţional.

Pe rând, ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi state precum SUA, Canada şi Ucraina au anunţat că expulzează diplomaţi ruşi, după exemplul dat de Marea Britanie. Kremlinul susţine că nu are legătură cu uciderea spionului şi că Putin va răspunde acestei acţiuni.

România a anunţat printr-un comunicat decizia de expulzare a unui diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti. "...un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și este obligat să părăsească teritoriul Românie", a anunțat MAE.

Este o decizie luată în acelaşi timp cu statele Uniunii Europene, SUA, Canada şi alte ţări.

"Ne dorim să avem cea mai bună relaţie în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea între Europa şi Marea Britanie. Arătând solidaritate transmitem un semnal foarte puternic că ne dorim o astfel de evoluţie”, a declarat Teodor Meleșcanu.

"Măsuri adiţionale, inclusiv mai multe expluzari nu vor fi excluse în următoarele zile şi săptămâni. Poziţia noastre rămâne una critică la adresa acţiunile guvernului rus", a precizat Donald Tusk.

Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina au reacţionat şi mai dur și au anunţat cel mai mare număr de diplomaţi pe care îi vor expluza de pe teritoriile lor. SUA, de pildă, va expulza 48 de agenţi de informaţii cunoscuţi de la consulatul Rusiei în Seattle şi alţi 12 de la misiunea rusă la ONU.

"Intre variantele pe care România le avea la dispoziţie în această perioadă foarte tensionată, solidaritatea şi coeziunea decizională înăuntru NATO şi Uniunii Europene sunt cât se poate de necesare pentru interesele de securitate ale României. În Marea Britanie arma chimică a fost folosită de Federaţia Rusă, motiv pentru care trebuie să existe responsabilităţi, ori din punctul de vedere al NATO şi UE transmiterea unui semnal de solidaritate este esenţial într-o astfel de situaţie”, este de părere Cristian Diaconescu, analist.

Decizia fără precedent vine după ce Marea Britanie a acuzat Rusia că a folosit o armă chimică numită Novichok în atacul asupra fostului spion Sergei Skripal şi a fiicei sale. Neurotoxina ar fi fost dezvoltată de Rusia încă din perioada sovietică. Federaţia Rusă a negat însă orice implicare.

Tările care expulzează diplomați ruși
♦Statele Unite: 48 de membri ai misiunii diplomatice și 12 membri ai misiunii de la ONU, în total - 60
♦Franța: 4 diplomați
♦Polonia: 4 diplomați
♦Ucraina:13 diplomați
♦Estonia: 1 atașat militar
♦Lituania: 3 diplomați, inclusiv doi atașați militari
♦Danemarca: 2 diplomați
♦Letonia : 1 diplomat și un angajat Aeroflot
♦Italia: 2 diplomați
♦Olanda: 2 diplomați
♦Germania: 4 diplomați
♦Cehia: 3 diplomați
♦Canada: 4 angajați ai ambasadei și consulatului
♦Finlanda: 1 diplomat
♦România: 1 diplomat
♦Croația: 1 diplomat
♦Suedia: 1 diplomat
♦Albania: 2 diplomați
♦Spania: 2 diplomați
♦Ungaria:1 diplomat
♦Norvegia:1 diplomat
Macedonia: 1 diplomat
*Marea Britanie a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, Moscova expulzând un număr egal ca represalii şi anunţând încetarea activităţilor British Council pe teritoriul său.

Tările din UE care nu au anunțat expulzări până în prezent (potrivit RIA Novosti)
♦Slovacia
♦Slovenia
♦Portugalia
♦Malta
♦Luxemburg
♦Cipru
♦Irlanda
♦Grecia
♦Bulgaria
♦Belgia
♦Austria

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO