Votul în Comisia CONT: Kovesi a obținut 12 voturi, Bohner 11, iar Ritter un vot
Laura Codruţa Kovesi a obţinut cele mai multe voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, în urma audierilor care au avut loc, marți, la Bruxelles.
Kovesi a primit 12 voturi în Comisia CONT, în timp ce francezul Francois Bohnert a primit 11 voturi. Un singur vot a primit cel de-al treilea candidat pentru funcția de procuror-șef european, germanul Andres Ritter.
Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ.
Miercuri la ora 12.00, urmează votul Comisiei LIBE, care e comisia decidentă.
Laura Codruţa Kövesi has just been selected as @EP_BudgControl top choice for the job of EU Chief Prosecutor, lead committee @EP_Justice to vote tomorrow.
— CONT Committee Press (@EP_BudgControl) 26 februarie 2019
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a publicat, pe Facebook, rezultatul votului în Comisia CONT.
"VICTORIE URIAȘĂ PENTRU ROMÂNIA OAMENILOR CINSTIȚI
Tocmai s-a încheiat votul în Comisia de Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru alegerea Procurorului Șef European.
Rezultatul votului:
—Laura Codruța Kovesi (România): 12 voturi
—Andreas Ritter (Germania): 1 voturi
—Jean-Francois Bohnert (Franța): 11 voturi.
Acest vot este avizul Comisiei de Control Bugetar.
Urmează mâine la ora 12 votul Comisiei LIBE, care e comisia decidentă.
FELICITĂRI CANDIDATULUI ROMÂNIEI!", a scris Mureșan pe Facebook.
Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, marți, în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de post de procuror-şef european.
Fosta șefă a DNA a declarat că prioritatea ei este crearea unui Parchet european independent şi eficient, că nu este vinovată de nicio una dintre acuzațiile care i se aduc în România și că are o experiență vastă în spate care o va ajuta să-și respecte obligațiile ce-i revin în această misiune. Kovesi a primit aplauze la final.
Kovesi a menționat că îndeplineşte toate criteriile legale pentru a deveni procuror european, că a respectat întotdeauna legea şi toate normele de procedură penală şi a afirmat că procurorii trebuie să fie obiectivi şi să-şi desfăşoare activitatea ”cu pasiune, dar nu cu patimă”.
Întrebată despre cele două distincţii primate din partea CIA pe care le-a trecut în CV şi pe care le-ar fi primit în 2007 şi 2011, Kovesi a răspuns: "Nu sunt premii care au fost oferite de CIA, ci premii care au fost oferite de o agenţie de aplicare a legii, respectiv Secrets Service care are care au două atribuţii principale: aceea de a proteja, din punct de vedere al protecţiei fizice, demnitarii Statelor Unite şi a doua de a proteja moneda naţională, respectiv dolarul. În activitatea mea de procuror, la structura de combatere a crimei organizate, am investigat foarte multe dosare privind bancnote false, dar, în principal, dolarul la acea vreme, dar în special am fost implicată în cauze de ciber-crime. Am fost printre primii procurori din România care a investigat în România phishing pe internet. Pentru România, ciber crime a fost și este o problema reală”.
Candidaţii pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene au fost audiaţi la Bruxelles, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.