Universitățile de Științe Agricole au pătruns puternic pe piața alimentară. Ce produse oferă

×
Codul embed a fost copiat

Universitățile de Științe Agricole au devenit un jucător demn de luat în seamă pe piața alimentară. Cercetarea și activitatea didactică, s-au transformat în produse, care ajung la consumatori.

De la carne, lapte și până la legume, fructe sau produse de panificație, instituțiile de învățământ oferă de toate. Produsele pot fi cumpărate de la universități, dar multe sunt deja pe rafturile magazinelor.

Ferma piscicolă de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara produce pește tot anul. A început ca un proiect de cercetare, dar pentru că s-a adunat o cantitate impresionantă, Universitatea s-a lansat pe piață. 100 de kilograme de somn ajung săptămânal în hipermarketuri din Timișoara și Arad. Iar oferta se va diversifica în perioada următoare, la sturioni sau alte specii de pește.

Adrian Grozea, profesor USAMVB Timișoara: "S-a conturat fluxul pe care l-am dorit, adică să ne dezvoltăm pe partea de cercetare, iar ceea ce rezultă în urma cercetării să își găsească locul pe piață. Vindem somn, în prezent este specia predominantă, o cantitate redusă de cega, crap".

Peștele viu se vinde cu 33 de lei kilogramul în magazine. De acolo, ajunge în restaurante. Marfa proaspătă este esențială pentru o mâncare savuroasă și sănătoasă.

Citește și
seceta
Seceta severă a distrus pomii fructiferi din România. Specialiștii estimează pierderi de 70% în livezi

Daian Borcovici, chef restaurant pescăresc: "Peștele trebuie să îmi vină viu, altfel este foarte perisabil. Când îl curățăm sau când îl pregătim, trebuie să fie cât mai tare, ca să fie cât mai fresh și să aibă gust bun".

 

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este sezonul răsadurilor. Legumele sunt crescute tot pentru cercetare, dar ajung și în grădinile oamenilor.

Unele soiuri au fost create chiar de universitate.

Ioana Moldovan, Director inginer USAMV CLUJ: "Aproximativ 90.000 de răsaduri din diferite specii legumicole, cum ar fi ardeiul, castravete, vânăta, diferite soiuri de plante aromatice".

Aici se găsesc și răsaduri de pepene galben, broccoli, conopidă, gulie, varză Kale sau salată.

La Iași, Universitatea de Științe Agronomice are piață de desfacere internă. Fructele și legumele cultivate în fermele didactice sunt culese de studenți și transformate în fel de fel de produse.

Șef lucrări dr. Otilia Murariu, coordonator proiect: "Pâinea cu faină de greiere, o faină ce prezintă un conținut extrem de ridicat în ceea ce privește procentul proteic. Produse din făină de castane cu faină de tef, 0 gluten".

Studenții au creat și rețete proprii de vinuri, bere cu și fără alcool și preparate din carne și pateuri.

Prof univ. dr Gerard JitAreanu, rector USAMV Iași:
"În felul acesta, ei devin pregătiți pentru viața de după studenție".

Deocamdată produsele sunt vândute în circuitul intern, iar prețurile sunt sub nivelul pieții. Instituția urmează să deschidă un magazin extern, după ce va primi acreditare de la Ministerul Agriculturii.

Profitul obținut de universități prin vânzarea produselor proprii este reinvestit.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Ce universitate a deschis magazine cu alimente bio produse de specialiști
Ce universitate a deschis magazine cu alimente bio produse de specialiști

În această perioadă grea, în care producătorii locali au avut de suferit din cauza pandemiei, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a decis să-i ajute pe fermieri să își vândă produsele.

Seceta severă a distrus pomii fructiferi din România. Specialiștii estimează pierderi de 70% în livezi
Seceta severă a distrus pomii fructiferi din România. Specialiștii estimează pierderi de 70% în livezi

Cea mai severă secetă din ultimul secol a distrus pomii fructiferi din România. Pierderile sunt colosale. Reprezentanții Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisești” vorbesc de 70% pierderi în livezi și 30% în terenurile agricole.

Casieria Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj, spartă de hoţi. Cum au dat lovitura
Casieria Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj, spartă de hoţi. Cum au dat lovitura

Casieria Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a fost spartă, în noaptea de miercuri spre joi, de persoane necunoscute, care au furat o sumă de bani.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.