Universitățile de Științe Agricole au pătruns puternic pe piața alimentară. Ce produse oferă
Universitățile de Științe Agricole au devenit un jucător demn de luat în seamă pe piața alimentară. Cercetarea și activitatea didactică, s-au transformat în produse, care ajung la consumatori.
De la carne, lapte și până la legume, fructe sau produse de panificație, instituțiile de învățământ oferă de toate. Produsele pot fi cumpărate de la universități, dar multe sunt deja pe rafturile magazinelor.
Ferma piscicolă de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara produce pește tot anul. A început ca un proiect de cercetare, dar pentru că s-a adunat o cantitate impresionantă, Universitatea s-a lansat pe piață. 100 de kilograme de somn ajung săptămânal în hipermarketuri din Timișoara și Arad. Iar oferta se va diversifica în perioada următoare, la sturioni sau alte specii de pește.
Adrian Grozea, profesor USAMVB Timișoara: "S-a conturat fluxul pe care l-am dorit, adică să ne dezvoltăm pe partea de cercetare, iar ceea ce rezultă în urma cercetării să își găsească locul pe piață. Vindem somn, în prezent este specia predominantă, o cantitate redusă de cega, crap".
Peștele viu se vinde cu 33 de lei kilogramul în magazine. De acolo, ajunge în restaurante. Marfa proaspătă este esențială pentru o mâncare savuroasă și sănătoasă.
Daian Borcovici, chef restaurant pescăresc: "Peștele trebuie să îmi vină viu, altfel este foarte perisabil. Când îl curățăm sau când îl pregătim, trebuie să fie cât mai tare, ca să fie cât mai fresh și să aibă gust bun".
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este sezonul răsadurilor. Legumele sunt crescute tot pentru cercetare, dar ajung și în grădinile oamenilor.
Unele soiuri au fost create chiar de universitate.
Ioana Moldovan, Director inginer USAMV CLUJ: "Aproximativ 90.000 de răsaduri din diferite specii legumicole, cum ar fi ardeiul, castravete, vânăta, diferite soiuri de plante aromatice".
Aici se găsesc și răsaduri de pepene galben, broccoli, conopidă, gulie, varză Kale sau salată.
La Iași, Universitatea de Științe Agronomice are piață de desfacere internă. Fructele și legumele cultivate în fermele didactice sunt culese de studenți și transformate în fel de fel de produse.
Șef lucrări dr. Otilia Murariu, coordonator proiect: "Pâinea cu faină de greiere, o faină ce prezintă un conținut extrem de ridicat în ceea ce privește procentul proteic. Produse din făină de castane cu faină de tef, 0 gluten".
Studenții au creat și rețete proprii de vinuri, bere cu și fără alcool și preparate din carne și pateuri.
Prof univ. dr Gerard JitAreanu, rector USAMV Iași:
"În felul acesta, ei devin pregătiți pentru viața de după studenție".
Deocamdată produsele sunt vândute în circuitul intern, iar prețurile sunt sub nivelul pieții. Instituția urmează să deschidă un magazin extern, după ce va primi acreditare de la Ministerul Agriculturii.
Profitul obținut de universități prin vânzarea produselor proprii este reinvestit.