Numele militarilor morti in accidentul de elicopter din Bacau, facute publice de MApN
Elicopterul s-a pabusit in localitatea Dumbrava, judetul Bacau. O persoana si-a pierdut viata, o alta a fost ranita, iar o a treia a fost data disparuta.
UPDATE 21:21 Cei doi militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de joi din judetul Bacau sunt maistrul militar cls. a III-a Laurentiu Chiru si plutonierul Vasile Manolache, iar cei trei care au fost raniti se numesc Petru Pricop, locotenent-comandor, Catalin Balmus, capitan, si Doru Nanescu - caporal.
"Maistrul militar cls. a III-a Laurentiu Chiru si plutonierul Vasile Manolache si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs joi, 7 martie, in judetul Bacau. Maistrul militar Laurentiu Chiru, in varsta de 33 de ani, necasatorit, avea functia de mecanic de bord. Plutonierul Vasile Manolache, in varsta de 37 de ani, casatorit, un copil, avea functia de sanitar militar", informeaza MApN, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX joi seara.
Ministerul precizeaza ca in acelasi eveniment au fost raniti locotenent-comandorul Petru Pricop-pilot, capitanul Catalin Balmus-pilot si caporalul cls. a III-a Doru Nanescu-paramedic. Militarii raniti au fost transportati cu o aeronava militara C-27 J Spartan la Bucuresti pentru tratament de specialitate.
"In toate unitatile militare din tara si bazele din teatrele de operatii unde sunt militari romani se vor desfasura vineri, 8 martie, ceremonii militare in memoria militarilor cazuti in accidentul aviatic", se mai arata in comunicat.
Surse autorizate declarasera, anterior, pentru MEDIAFAX, ca militarul adus la Spitalul Floreasca din Bucuresti dupa ce a fost ranit in urma prabusirii unui elicopter in judetul Bacau are contuzii si arsuri multiple si va fi supus unei interventii chirurgicale, pentru suturarea unor plagi.
"Ramane internat la Floreasca, in prezent se afla la terapie intensiva", au mai spus sursele citate.
Ceilalti doi militari raniti, care se afla la Spitalul Militar, au arsuri si raman in aceasta unitate sanitara, potrivit acelorasi surse.
UPDATE 18:38 Cei trei raniti din elicopterul prabusit joi dupa-amiaza in judetul Bacau au fost adusi in Bucuresti, doi dintre ei urmand sa fie transportati la Spitalul Militar, iar al treilea, la Spitalul de Urgenta Floreasca, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse autorizate.
"Ranitul care va fi dus la Floreasca va fi supus unor investigatii, iar in functie de rezultatul acestora va fi pastrat in aceasta unitate sanitara sau va fi dus, si el, la Spitalul Militar", au mai spus sursele citate.
UPDATE 17.09 Doua persoane au murit, iar alte trei au fost ranite in urma prabusirii unui elicopter militar in judetul Bacau, afirma surse medicale.
Conform surselor citate, doi dintre pasageri au murit pe loc, iar alti trei au fost raniti si vor fi dusi la un spital militar.
UPDATE 16:43 Prabusirea unui elicopter in judetul Bacau a fost confirmata, pentru MEDIAFAX, de purtatorul de cuvant al MApN, care a precizat ca este vorba despre un aparat Puma Socat, iar surse oficiale au precizat ca ministrul Apararii, Mircea Dusa, a plecat spre locul accidentului.
Ulterior, un comunicat MApN a anuntat ca un elicopter Puma Socat apartinand Fortelor Aeriene Romane s-a prabusit joi, in jurul orei 16.00, in apropierea comunicatiei Beresti-Bistrita, judetul Bacau, in timpul executarii unui zbor in formatie.
Conform sursei citate, o comisie din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene va cerceta circumstantele producerii evenimentului.
Informatiile referitoare la starea echipajului vor fi date publicitatii imediat ce vor fi disponibile, mai precizează MApN.
Elicopterul apartine unei baze militare din judetul Bacau.
Reprezentantii MApN se vor ocupa de investigarea incidentul petrecut in localitatea Dumbrava.
Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau au fost mobilizate pentru a se deplasa la locul incidentului, afirma purtatorul de cuvant al ISU.
Purtatorul de cuvant al ISU Bacau, Andrei Grecu, a declarat corespondentului Mediafax ca un sofer a fost cel care a sunat la 112, anuntand ca iese fum dintr-un elicopter aflat la sol.
Puma SOCAT este cel mai modern elicopter al armatei romane
Elicopterele Puma SOCAT, folosite de armata romana, sunt ideale pentru lupta, dar si pentru operatiuni de cautare si salvare, putand asigura transportul in orice conditii.
SOCAT (Optical-Electronic Reconnaissance and Anti-armor System) este un program de modernizare a elicopterelor folosite anterior, tip Puma IAR-330.
Programul a costat 150 milioane de euro si a presupus upgradarea a 25 de elicoptere din dotarea fortelor aeriene romane.
Elicopterele SOCAT ofera un sprijin aerian infanteriei, putand fi folosite eficient inclusiv pentru luptele la sol.
Programul SOCAT a fost lansat in 1999, in colaborare cu compania israeliana Elbit, fiind finalizat in anul 2005, cand ultimul elicopter modernizat a intrat in dotarea armatei romane.
In prezent, fortele aeriene romane au in dotare 3 tipuri de elicoptere: IAR-316B, IAR-330 Puma si IAR-330 Puma SOCAT.
IAR-316B poate transporta 200 de kg de munitie antitanc, rachete, bombe si mitraliere.
IAR-330 Puma poate transporta 400 de kg de armament, plus trei mitraliere.
IAR-330 Puma SOCAT este o varianta imbunatatita a elicopterelor Puma. Aceste aparate au in dotare rachete antitanc, rachete aer-aer, doua mitraliere laterale si o mitraliera montata sub fuselaj.
Echipajul unui astfel de elicopter are 3 membri, cu o capacitate de 16 pasageri, are o lungime de 18,22 metri. Diametrul rotorului este de 15,08 metri, o inaltime de 5,14 metri.
Greutatea unui astfel de elicopter este de 3.615 kilograme, greutatea maxima de decolare fiind 7.400 de kilograme. Elicopterul are doua motoare TURMO IV B turbopropulsor, 1.575 cai putere (1.175 kW) fiecare.
Elicopterul atinge viteza maxima de 263 km/ora si are o raza de actiune de 550 de kilometri, fara rezervoare suplimentare. Caracteristicile tehnice mai include un plafon de serviciu de 4.800 metri si o viteza ascensionala de 9.2 m/s.
Elicopterul IAR 330 Puma SOCAT este o varianta a IAR 330, elicopter de lupta produs de IAR sub o licenta cumparata de la firma franceza Aérospatiale.
IAR 330 a fost una dintre putinele colaborari in plan militar dintre o tara NATO si una din blocul comunist, programul incepand in iulie 1974.
Sursa: www.roaf.ro, Pro TV
Etichete: elicoptere, incidente aviatice,
Dată publicare:
07-03-2013 16:26