Momentul in care avionul WizzAir a aterizat de urgenta la Roma. "Ne-a fost frica, am vazut foc!"

×
Codul embed a fost copiat

Emotii uriase pentru 165 de pasageri ai unei curse Wizz Air, care au plecat sambata dimineata din Bucuresti, la Roma. Trenul de aterizare de sub aripa stanga nu s-a deschis, iar pilotul a fost nevoit sa aterizeze de urgenta pe o pista mai lunga.

Aeronava, un Airbus A320, a decolat fara probleme din Bucuresti cu destinatia Roma. Pentru cei 165 de pasageri, printre care si trei copii, si sase membri ai echipajului emotiile au inceput cu putin inainte de aterizarea pe aeroportul Ciampino.

Trenul stang nu s-a deschis, asa ca pilotul italian a solicitat turnului de control sa aterizeze pe aeroportul Fiumicino, unde pista era mai lunga.

Pilotul a reusit sa aduca aeronava in siguranta la sol, intr-un echilibru fragil numai pe trenul de aterizare din partea dreapta. Apoi, avionul a cazut si pe aripa stanga, care s-a frecat de pista acoperita de pompieri cu spuma ignifuga.

Citește și
avion
Aterizare de urgenta, din cauza unei femei aflate la bord. Ce a facut pasagera
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Nu sunt semne de frenare si deci de tarare a motorului. Cel mai probabil a adus avionul la sol pe o singura roata, apoi s-a indreptat cand era aproape oprit", spune Antonio Del Greco, responsabil Politia Fiumicino.

Avionul s-a oprit pe pista inclinat pe partea stanga, la ora 8:15, cu botul in aer. Pasagerii speriati au fost evacuati de urgenta, cu ajutorul toboganelor. Au povestit apoi ca au trecut prin momente cumplite. Unii si-au amintit ca au vazut flacari.

Ambulantele, pompierii si carabinierii au ajuns rapid la fata locului, dar nu s-a declansat nici un incendiu la frecarea aripii cu solul. Pentru ca aeronava ajunsese la destinatie, mai mult ca sigur rezervoarele erau goale.

Compania a anuntat ca nicinul dintre cei aflati la bord nu a suferit rani. Presa italiana spune totusi ca mai multi pasageri, in stare de soc, au avut nevoie de ingrijiri din partea medicilor. O femeie gravida a fost dusa la spital si un alt pasager a suferit o contuzie in zona spatelui.

Dupa ce si-au venit in fire, multi dintre pasageri au fost transportati catre aeroportul din Ciampino, unde ar fi trebuit sa aterizeze initial.

Cel care a primit toate laudele a fost pilotul, un italian. Gianluca Rabitti Martini in varta de 50 de ani, a lucrat pentru Alitalia ai are o experienta vasta, peste 12 mii de ore de zbor.

Pista de aterizare a ramas blocata pana la indepartarea aeronavei, dar zborurile pe aerportul din Fiumicino nu au avut de suferit. Agenţia Nationala italiana pentru Securitatea Zborurilor va stabili cauza avariei. Potrivit presei italiene, aparatul avea un an vechime si a trecut cu bine de ultima revizie tehnica, luna trecuta.
 

UPDATE 18:00

Aeronava Wizz Air Airbus A320 care a decolat din Bucuresti si a aterizat de urgenta la Roma, sambata dimineata, are 13 luni vechime si a fost supusa celei mai recente inspectii tehnice in luna mai a acestui an, informeaza compania aeriana intr-un comunicat.

"Toti membrii echipajului (paru insotitori de zbor si doi piloti) sunt de la baza din Bucuresti, iar capitanul are o experienta de 12.000 de ore de zbor acumulata in cadrul Fortelor Aeriene Italiene si altor companii comerciale. Wizz Air isi cere scuze tuturor pasagerilor afectati de inconvenientele create si multumeste echipajului si membrilor aeroportului pentru asistenta oferita pasagerilor si pentru gestionarea situatiei in mod corespunzator", spune Daniel de Carvalho, director de comunicare al companiei Wizz Air.

Trenul de aterizare de sub aripa stanga nu s-a deschis, iar pilotul a cerut permisiunea sa aterizeze de urgenta pe aeroportul Fiumicino. A ajuns pe pista inclinat intr-o parte, cu aripa frecata de sol, iar pasagerii au fost evacuati de urgenta, pe tobogane.

Intreaga operatiune s-a incheiat cu bine si autoritatile italiene au laudat maiestria cu care pilotul a reusit sa aduca in siguranta avionul la sol.

Aeronava, un Airbus A320, a decolat fara probleme de pe aeroportul Henry Coanda cu destinatia aeroportul Ciampino, din Roma. Pentru cei 165 de pasageri, printre care si trei copii, si sase membri ai echipajului emotiile au inceput cu putin inainte de aterizare.

Trenul stang nu s-a deschis, asa ca pilotul italian a solicitat turnului de control sa aterizeze pe aerportul Fiumicino, unde pista era mai lunga.

Pilotul a reusit sa aduca aeronava in siguranta la sol, pe cele doua trenuri de aterizare valide: cel de pe aripa dreapta si cel din botul aeronavei.

Avionul s-a oprit pe pista acoperita de pompieri cu spuma ignifuga, inclinat pe partea stanga, la ora 8:15 iar pasagerii speriati au fost evacuati de urgenta, cu ajutorul toboganelor. Ambulantele, pompierii si carabinierii au ajuns rapid la fata locului, dar nu s-a declansat nici un incendiu la frecarea aripii cu solul.

Pentru ca aeronava ajunsese la destinatie, mai mult ca sigur rezervoarele erau goale. Compania a anuntat ca nicinul dintre cei aflati la bord nu a suferit rani. Presa italiana spune totusi ca mai multi pasageri, in stare de soc, au avut nevoie de ingrijiri din partea medicilor. O femeie gravida a fost dusa la spital.

Antonio Del Greco, seful politiei de frontiera Fiumicino: "O aterizare dificila, realizata cu multa maiestrie."

Pista de aterizare a ramas blocata pana la indepartarea aeronavei, dar zborurile pe aerportul din Fiumicino, nu au suferit intarzieri. Agentia Nationala italiana pentru Securitatea Zborurilor va stabili cauza avariei.

Comunicatul oficial al companiei WizzAir:

"Zborul Wizz Air, W6 3141, de astazi 8 iunie, de la Bucuresti spre Roma Ciampino, cu 165 de pasageri la bord si 6 membri ai echipajului a fost redirectionat spre aeroportul Roma Fiumicino, pentru aterizare de urgenta din cauza unei probleme la trenul de aterizare. Aeronava a aterizat in siguranta la ora 8:15 iar pasagerii au fost debarcati folosindu-se toboganele de iesire.

Echipajul si pasagerii nu au raportat raniti, pasagerii fiind asistati de companie. Wizz Air va colabora cu autoritatile pentru investigatie si isi cere scuze tuturor pasagerilor afectati de inconvenientele create de aterizarea de urgenta." - Daniel de Carvalho, Corporate Communications Manager, Wizz Air.

Citeste si:

De ce trebuie inchise dispozitivele electronice in avion. Cat de periculoasa este folosirea telefonului mobil la inaltime  

Cum arata noile indictoare din trafic. Sunt conectate permanent la Internet si au 1.000 de functii. VIDEO

Singurele smartphone-uri care merita cumparate acum. Lista actualizata
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un avion Tarom a aterizat de urgenta la Timisoara. O pasagera a suferit un atac de panica
Un avion Tarom a aterizat de urgenta la Timisoara. O pasagera a suferit un atac de panica

Aterizare de urgenta, duminica seara, pe Aeroportul Traian Vuia din Timisoara, dupa ce o tanara de 27 de ani a suferit atac de panica in timpul zborului.

Aterizare de urgenta, din cauza unei femei aflate la bord. Ce a facut pasagera
Aterizare de urgenta, din cauza unei femei aflate la bord. Ce a facut pasagera

Un pilot american a fost nevoit ca la jumatatea drumului sa aterizeze pe cel mai apropiat aeroport din cauza unei femei aflate la bord. Pasagera a fost scoasa din avion cu ajutorul agentilor de politie.

Momentul in care avionul Tupolev se rupe langa o autostrada din Moscova. Rusii au pornit o ancheta
Momentul in care avionul Tupolev se rupe langa o autostrada din Moscova. Rusii au pornit o ancheta

Patru persoane au murit sambata dupa ce un avion cu 12 persoane la bord a iesit de pe pista, in timp efectua o aterizare de urgenta pe aeroportul Moscova-Vnukovo si a luat foc, anunta autoritatile ruse, relateaza AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.