După ce Știrile ProTV au demonstrat dublul standard din UE, se pregătește ”lista neagră”

Ultima actualizare: 02-04-2019 20:22

La doi ani de la campania Ştirilor ProTv, „Standard pentru Est", Parlamentul European şi Consiliul Uniunii au făcut un pas important pentru amendarea cu milioane de euro a producătorilor care vând în ţări diferite acelaşi produs, dar cu un alt conţinut.

Instituţiile europene au ajuns la un acord pentru a elimina dublul standard. Pregătesc o listă neagră cu cei în culpă, învăţaţi să trimită în Est alimente, detergenţi sau produse costimetice mai slabe calitativ decât cele din Vest.

Demersurile oficiale au început acum doi ani, când emisiunea „România, te iubesc" a demonstrat cu analize de laborator că există diferenţe între alimentele vândute la noi şi cele din alte ţări.

„S-au observat diferenţe destul de mari! Ingredientele, în primul rând."

Şi alte state au reclamat acelaşi lucru. Atunci Comisia Europeană a propus un set de noi reguli pentru a-i amenda pe producătorii care vând sub acelaşi ambalaj, produse cu un conţinut direrit. După lungi negocieri, Paramentul şi Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu.

Ștefan Turcu, reprezentant al Comisiei Europene în România:ANPC are această responsabilitate de a verifica producătorii, însă Uniunea Europeană pune la punct un mecanism mai sever de control. Mai multe autorităţi din mai multe ţări vor putea da amenzi aceluiaşi productor. Oricum, cea mai mică amendă va fi de 4% din cifra de afaceri."

Toate companiile care practică dublul standard vor apărea pe o listă neagră. De altfel, producătorii vor fi obligaţi să schimbe ambalajul acelor produse cu reţeta diferită.

Sorin Mierlea, preşedinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor:Vor putea fi ambalaje doar pentru România sau pentrul estul Europei, dar măcar atunci vom şti ce cumpărăm. Banii sunt la noi şi putem să alegem un produs în detrmentul celuilalt.”

Este doar o chestiune de săptămâni până când acest acord provizoriu ar putea să devină definitiv.

După semnarea acordului, România va avea la dispoziţie doi ani să implementeze schimbările. În acest timp, autorităţile de la noi trebuie să se asigure că avem suficiente laboratoare şi specialişti care să facă analize la produsele din magazine."

În tot acest timp, Comisia Europeană a testat aleatoriu produse din toate ţările membre. Rezultatele vor fi făcute publice în scurt timp.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO