Gospodăriile țărănești unde turistul se putea așeza la masă n-au avut succes

×
Codul embed a fost copiat

Punctele gastronomice locale, adică acele gospodării țărănești, unde turistul se poate așeza la masă n-au avut succesul așteptat.

Din iarnă și până acum doar 24 de proprietari au cerut autorizație pentru a le putea oferi de mâncare oaspeților.

Oamenii ar fi vrut să gătească din porcul, oaia sau găina lor, dar legea îi obligă să sacrifice animalele într-un abator autorizat. Autoritatea sanitar-veterinară a modificat acum regulă.

Bucureșteni get-beget, Oana şi Adrian Udrea s-au mutat definitiv la ţară, în Mesendorf, judeţul Braşov. Satul este plin de turişti care nu au unde mânca. Pasionată de bucătărie, Oana a decis a îşi deschidă un punct de gastronomie. Medicul veterinar i-a verificat bucătăria, cămara şi beciul, vesela şi spaţiul de servit masa. În cazul Oanei, o șură.

Medic veterinar: ”Frumos, frumos, aţi aranjat rustic.” 

Citește și
turist coreea de sud
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României

Proprietar: ”Ne-am gândit că aicea să servim masa.”

Medic veterinar: ”E foarte bine e protejată, dumneavoastră să aveţi grijă de veselă, de ustensilele pe care le folosiţi aici.”

Regula spune că în punctul gastronomic local gătesc doar membrii familiei pentru cel mult 12 musafiri zilnic. Meniul trebuie să conţină cel mult două variante de supă, felul doi şi desert. Ingredientele trebuie să fie locale, de preferat din curtea gospodarului.

Oana Udrea, proprietară gospodărie: "Pot să le fac o supă de chimen aşa cum făcea bunica mea, pot să le fac nişte tăiţei de casă cu ouăle noastre, de la găinile noastre, o varză călită, varza pe care am murat-o noi."

Localnicii susţin că era absurd să meargă cu porcul la abator, ca să poată apoi să îl gătească. Aşa că preferau să cumpere carnea din comerţ. Acum este suficient ca medicul veterinar să verifice animalul, înainte şi după tăiere.

Cristina Duică, Direcţia Generală pentru Siguranţa Alimentelor: Gospodarul poate să-şi taie porcul sau oaia sau mielul. Dacă produsele sunt examinate şi verificate de medicul veterinar, atunci sunt sigure pentru consum".

Înfiinţarea unui punct gastronomic local durează cel mult o săptămână, iar cerinţele nu sunt exagerate.

Adrian Udrea, proprietar gopodărie: "Faptul că trebuie să ţii o bucătărie curată şi dezinfectată e la bunul simţ dacă vrei să aduci nişte oameni străini să le dai să mănânce."

Rozalia Anghel, din satul Criț, are deja clienţi fideli - majoritatea turişti străini.

Annette Schultze, turistă: "Putem vedea de unde vin produsele, cum sunt cultivate şi pregătite. Ne place acest lucru pentru că şi noi gătim cu plăcere şi astfel putem lua o parte din bucătăria tradiţională la noi acasă."

Rozalia Anghel, proprietară punct de gastronomie locală: "Sunt foarte uimiţi, foarte uimiţi mai ales străinii. Spun aşa că în anglia mănâncă supa fără să vadă zarzavaturile, e supă din plic. Şi aici trebuie să le pun de două ori... mai ales supe şi ciorbe pentru ca legumele le plac."

Jumătate dintre punctele de gastronomie locală înregistrate până acum se află în Delta Dunării. Promotorul ideii este Ivan Pațaichin care a elaborat un ghid de bune practici care poate fi consultat de orice gospodar care vrea să câştige un ban în plus.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Reacția unui turist străin care a participat la un maraton în apropiere de Bran
Reacția unui turist străin care a participat la un maraton în apropiere de Bran

Peste 5.000 de oameni, inclusiv străini din 21 de ţări, au participat la 2 maratoane organizate în Moeciu şi Mamaia. Mulți dintre ei sunt corporatiști care caută o evadare prin sport.

Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României

România are un nou clip de promovare turistică.

Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu

De luni, Sibiu a devenit oficial regiune gastronomică europeană, iar evenimentul a fost sărbătorit la înălţime, la 2000 de metri altitudine.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.