Gospodăriile țărănești unde turistul se putea așeza la masă n-au avut succes
Punctele gastronomice locale, adică acele gospodării țărănești, unde turistul se poate așeza la masă n-au avut succesul așteptat.
Din iarnă și până acum doar 24 de proprietari au cerut autorizație pentru a le putea oferi de mâncare oaspeților.
Oamenii ar fi vrut să gătească din porcul, oaia sau găina lor, dar legea îi obligă să sacrifice animalele într-un abator autorizat. Autoritatea sanitar-veterinară a modificat acum regulă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bucureșteni get-beget, Oana şi Adrian Udrea s-au mutat definitiv la ţară, în Mesendorf, judeţul Braşov. Satul este plin de turişti care nu au unde mânca. Pasionată de bucătărie, Oana a decis a îşi deschidă un punct de gastronomie. Medicul veterinar i-a verificat bucătăria, cămara şi beciul, vesela şi spaţiul de servit masa. În cazul Oanei, o șură.
Medic veterinar: ”Frumos, frumos, aţi aranjat rustic.”
Proprietar: ”Ne-am gândit că aicea să servim masa.”
Medic veterinar: ”E foarte bine e protejată, dumneavoastră să aveţi grijă de veselă, de ustensilele pe care le folosiţi aici.”
Regula spune că în punctul gastronomic local gătesc doar membrii familiei pentru cel mult 12 musafiri zilnic. Meniul trebuie să conţină cel mult două variante de supă, felul doi şi desert. Ingredientele trebuie să fie locale, de preferat din curtea gospodarului.
Oana Udrea, proprietară gospodărie: "Pot să le fac o supă de chimen aşa cum făcea bunica mea, pot să le fac nişte tăiţei de casă cu ouăle noastre, de la găinile noastre, o varză călită, varza pe care am murat-o noi."
Localnicii susţin că era absurd să meargă cu porcul la abator, ca să poată apoi să îl gătească. Aşa că preferau să cumpere carnea din comerţ. Acum este suficient ca medicul veterinar să verifice animalul, înainte şi după tăiere.
Cristina Duică, Direcţia Generală pentru Siguranţa Alimentelor: Gospodarul poate să-şi taie porcul sau oaia sau mielul. Dacă produsele sunt examinate şi verificate de medicul veterinar, atunci sunt sigure pentru consum".
Înfiinţarea unui punct gastronomic local durează cel mult o săptămână, iar cerinţele nu sunt exagerate.
Adrian Udrea, proprietar gopodărie: "Faptul că trebuie să ţii o bucătărie curată şi dezinfectată e la bunul simţ dacă vrei să aduci nişte oameni străini să le dai să mănânce."
Rozalia Anghel, din satul Criț, are deja clienţi fideli - majoritatea turişti străini.
Annette Schultze, turistă: "Putem vedea de unde vin produsele, cum sunt cultivate şi pregătite. Ne place acest lucru pentru că şi noi gătim cu plăcere şi astfel putem lua o parte din bucătăria tradiţională la noi acasă."
Rozalia Anghel, proprietară punct de gastronomie locală: "Sunt foarte uimiţi, foarte uimiţi mai ales străinii. Spun aşa că în anglia mănâncă supa fără să vadă zarzavaturile, e supă din plic. Şi aici trebuie să le pun de două ori... mai ales supe şi ciorbe pentru ca legumele le plac."
Jumătate dintre punctele de gastronomie locală înregistrate până acum se află în Delta Dunării. Promotorul ideii este Ivan Pațaichin care a elaborat un ghid de bune practici care poate fi consultat de orice gospodar care vrea să câştige un ban în plus.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!