Gospodăriile țărănești unde turistul se putea așeza la masă n-au avut succes


Ultimul update: Marti 13 August 2019 11:28
Data publicarii: Luni 12 August 2019 18:51
Categorie: Stiri Turism

Punctele gastronomice locale, adică acele gospodării țărănești, unde turistul se poate așeza la masă n-au avut succesul așteptat.

Din iarnă și până acum doar 24 de proprietari au cerut autorizație pentru a le putea oferi de mâncare oaspeților.

Oamenii ar fi vrut să gătească din porcul, oaia sau găina lor, dar legea îi obligă să sacrifice animalele într-un abator autorizat. Autoritatea sanitar-veterinară a modificat acum regulă.

Bucureșteni get-beget, Oana şi Adrian Udrea s-au mutat definitiv la ţară, în Mesendorf, judeţul Braşov. Satul este plin de turişti care nu au unde mânca. Pasionată de bucătărie, Oana a decis a îşi deschidă un punct de gastronomie. Medicul veterinar i-a verificat bucătăria, cămara şi beciul, vesela şi spaţiul de servit masa. În cazul Oanei, o șură.

Medic veterinar: ”Frumos, frumos, aţi aranjat rustic.” 

Proprietar: ”Ne-am gândit că aicea să servim masa.”

Medic veterinar: ”E foarte bine e protejată, dumneavoastră să aveţi grijă de veselă, de ustensilele pe care le folosiţi aici.”

Regula spune că în punctul gastronomic local gătesc doar membrii familiei pentru cel mult 12 musafiri zilnic. Meniul trebuie să conţină cel mult două variante de supă, felul doi şi desert. Ingredientele trebuie să fie locale, de preferat din curtea gospodarului.

Oana Udrea, proprietară gospodărie: "Pot să le fac o supă de chimen aşa cum făcea bunica mea, pot să le fac nişte tăiţei de casă cu ouăle noastre, de la găinile noastre, o varză călită, varza pe care am murat-o noi."

Localnicii susţin că era absurd să meargă cu porcul la abator, ca să poată apoi să îl gătească. Aşa că preferau să cumpere carnea din comerţ. Acum este suficient ca medicul veterinar să verifice animalul, înainte şi după tăiere.

Cristina Duică, Direcţia Generală pentru Siguranţa Alimentelor: Gospodarul poate să-şi taie porcul sau oaia sau mielul. Dacă produsele sunt examinate şi verificate de medicul veterinar, atunci sunt sigure pentru consum".

Înfiinţarea unui punct gastronomic local durează cel mult o săptămână, iar cerinţele nu sunt exagerate.

Adrian Udrea, proprietar gopodărie: "Faptul că trebuie să ţii o bucătărie curată şi dezinfectată e la bunul simţ dacă vrei să aduci nişte oameni străini să le dai să mănânce."

Rozalia Anghel, din satul Criț, are deja clienţi fideli - majoritatea turişti străini.

Annette Schultze, turistă: "Putem vedea de unde vin produsele, cum sunt cultivate şi pregătite. Ne place acest lucru pentru că şi noi gătim cu plăcere şi astfel putem lua o parte din bucătăria tradiţională la noi acasă."

Rozalia Anghel, proprietară punct de gastronomie locală: "Sunt foarte uimiţi, foarte uimiţi mai ales străinii. Spun aşa că în anglia mănâncă supa fără să vadă zarzavaturile, e supă din plic. Şi aici trebuie să le pun de două ori... mai ales supe şi ciorbe pentru ca legumele le plac."

Jumătate dintre punctele de gastronomie locală înregistrate până acum se află în Delta Dunării. Promotorul ideii este Ivan Pațaichin care a elaborat un ghid de bune practici care poate fi consultat de orice gospodar care vrea să câştige un ban în plus.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Reacția unui turist străin care a participat la un maraton în apropiere de Bran
Reacția unui turist străin care a participat la un maraton în apropiere de Bran
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României
Reacția unui turist din Coreea de Sud după ce vede clipul de promovare a României
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacțiile turiștilor străini pe Transalpina: "Este o minune"
Reacțiile turiștilor străini ajunși pe Transalpina în această vară
Mamaia, din stațiune de lux a ajuns stațiunea voucherelor: ”Aici veneau oamenii cu bani”
Calvarul întoarcerii acasă a celor care au fost la munte: ”Cu calul ajung mai repede”
Cât îi costă pe oşeni o nuntă care ţine 3 zile şi 3 nopţi. Mireasa, costum de 25 de kg
Cea mai mare galerie de artă stradală din România este în București, pe un pod
Stațiunea Mamaia este atât de aglomerată încât turiștii nu mai au loc pe nisip
delta dunarii
Reacția unor români stabiliți de 30 de ani în Germania după o vizită în Delta Dunării
După "Wild Carpathia", Charlie Ottley aduce în atenţia lumii frumuseţile Bucovinei
Mii de oameni stau la cort în ploaie, pentru un festival de muzică din Piatra Craiului
Festival de muzică folk și rock la munte. Turistă: ”Distracție până la capăt”
Mii de români petrec la munte zilele libere de Sfânta Maria. Prețurile la cazare
Gospodăriile țărănești unde turistul se putea așeza la masă n-au avut succes