Transparency Internațional: România are nevoie de o abordare pentru prevenirea corupției

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 20:40
Categorie: Actualitate
Bani

ROmânia se menține pe poziția 25, la egalitate cu Grecia, în raportul anual privind indicele de percepție a corupției, elaborat de organizația Transparency Internațional.

Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă 'foarte corupt', iar 100 'deloc corupt'. Pentru fiecare stat sunt utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI, informează Agerpres.

Singurele ţări membre ale UE care au punctaje mai mici decât România sunt Ungaria (45 de puncte) şi Bulgaria (43 de puncte). La nivelul Uniunii Europene, media IPC este de 66 de puncte. Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

Topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament. În acest context, faptul că IPC 2017 calculat pentru România este neschimbat poate fi văzut ca o uşoară îmbunătăţire.

Potrivit Transparency International, în următorii ani în România, pe lângă mijloacele de coerciţie, va fi nevoie de o abordare sistematică a prevenirii corupţiei, de responsabilizare a factorilor decizionali şi de o implicare mai solidă a comunităţilor locale.

„Pentru administraţia publică este necesară accentuarea rolului prevenţiei, prin implementarea unor mecanisme transparente şi eficiente pentru eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie, pentru cheltuirea eficientă a fondurilor publice şi creşterea integrităţii la nivelul instituţiilor publice. Având în vedere că sectorul privat joacă un rol cheie în modelarea felului în care societatea răspunde fenomenului corupţiei, iar un mediu de afaceri integru şi transparent poate contribui decisiv la dezvoltarea României, considerăm că în sectorul privat este nevoie de o îmbunătăţire a mecanismelor de conformitate şi integritate, în scopul asigurării competitivităţii economice'', relevă comunicatul citat.

În acest context, Transparency International Romania prezintă câteva propuneri în atenţia guvernanţilor, a administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri.

O primă propunere se referă la modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, prin implementarea sistemului de integritate la nivelul administraţiei publice locale. Un sistem funcţional de acest fel poate avea un rol important în scopul consolidării integrităţii locale, implicit în prevenirea corupţiei. Proiectul vizează toate persoanele implicate în dezvoltarea comunităţii locale, de la primar şi consilieri locali la oameni de afaceri, ONG-uri şi simpli cetăţeni.

O altă propunere vizează consolidarea şi dezvoltarea sistemului de management al eticii şi conformităţii la nivelul organizaţiei, precum şi identificarea şi implementarea valorilor de natură etică şi deontologică necesare pentru asigurarea funcţionării eficiente a organizaţiei, a bunei guvernanţe şi a creşterii capitalului de încredere al părţilor interesate în brandul organizaţiei.

Aceste propuneri sunt în concordanţă cu obiectivului general 3 - Consolidarea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în sectoare şi domenii de activitate prioritare - din Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020.

Bani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Transparency International: Romania este tara din UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita
Transparency International: Romania este tara din UE cu cea mai mare proportie din populatie care da mita
HARTA INTERACTIVA a celor mai corupte state din lume. Pe ce loc se claseaza Romania in topul spagilor si contractelor ascunse
HARTA INTERACTIVA a celor mai corupte state din lume. Pe ce loc se claseaza Romania in topul spagilor si contractelor ascunse
Locul Romaniei pe harta mondiala a coruptiei. Una dintre marile puteri economice ale UE, cu un loc mai jos decat noi
Locul Romaniei pe harta mondiala a coruptiei. Una dintre marile puteri economice ale UE, cu un loc mai jos decat noi
Tara perfecta si cei mai cinstiti locuitori din lume. Unde e Romania intr-unul dintre cele mai importante topuri din lume
Tara perfecta si cei mai cinstiti locuitori din lume. Unde e Romania intr-unul dintre cele mai importante topuri din lume
VIDEO PROTVPLUS.RO
sentinta, crima, iasi.
Sentința primită de un tânăr care și-a ucis unchiul pentru 30 de lei
Impact devastator între două TIR-uri și un camion, în Iași. GALERIE FOTO
Mesajul ”Bine ați venit”, pus pe tavanul de la ”Plecări” din Aeroportul Otopeni
Fermieri dintr-o comună bihoreană, nemulțumiți de taxa pe hectar. Explicația primarului
7 iepe de rasă, furate din herghelie, la Huedin. Proprietarii se tem să nu ajungă la abator
Motivul pentru care orașul Pitești a rămas fără primar: "Plătesc tribut prostiei mele"
accident Sibiu
Accident grav în Sibiu. Victima a fost târâtă câţiva metri de un TIR, detaliile sunt şocante
Trupa americană Limp Bizkit va concerta la Electric Castle. Lista numelor noi confirmate
Accident cu 2 răniți, în Dâmbovița: ”Vorbea cu mama la telefon și s-a întrerupt dintr-o dată”
Taximetriștii amenință cu reluarea protestelor dacă Guvernul nu promovează OUG promisă
Pintea: Substanțe ”neconforme” de dezinfectare au ajuns în spitale. Reacția unei firme
Incendiu la un depozit de mase plastice, în Oradea: ”Erau flăcări înalte de 5 metri”