The Guardian:Tari din estul UE, inclusiv Romania, criticate pentru incalcari ale procedurilor penale

justitie

Tari din estul UE, inclusiv Romania, sunt criticate pentru cazuri de incalcare repetata a dreptului la libertate si la un proces echitabil inregistrate la CEDO, intr-o analiza comparativa independenta asupra justitiei penale in UE in perioada 2007-2012.

Grecia, Bulgaria, Polonia si Romania prezinta cele mai slabe performante in infaptuirea justitiei in cazurile penale, se arata in acest studiu asupra tribunalelor din Uniunea Europeana (UE). intarzierile in aducerea cazurilor pe rolul instantelor sunt cele mai raspandite motive ale acestor critici. De asemenea, in unele state UE detentia inaintea procesului poate dura pana la patru ani, pe cand altele nu prevad o perioada maxima in acest sens, denunta raportul, citat de cotidianul britanic.

Datele au fost colectate de catre organizatia Fair Trials International, cu sediul la Londra, si firma internationala de avocatura Clifford Chance si acopera o perioada de cinci ani, incepand din 2007 si pana in vara lui 2012. Problemele par sa se agraveze, subliniaza studiul, in contextul in care, in 2007, la nivelul UE se inregistrau 37 de incalcari ale dreptului la un proces echitabil, in comparatie cu 75 de cazuri in 2011, reprezentand o crestere de peste 100%, releva analiza.

Grecia inregistreaza cel mai mare numar de incalcari, 108, in privinta ambelor articole in decursul ultimilor cinci ani. Majoritatea au legatura cu intarzieri in aducerea cazurilor in instanta. in plus, nu sunt disponibili intotdeauna interpreti si a fost ridicata problema coruptiei justitiei, avertizeaza studiul, intitulat "Defence Rights in the EU" (Apararea Drepturilor in UE), citat de The Guardian. Bulgaria a comis 92 de incalcari, inregistrate de CEDO, majoritatea tot din cauza amanarilor excesive, iar unii detinuti nu au primit un acces suficient la avocati, potrivit aceleiasi surse.

Polonia, cu 67 de incalcari, nu a respectat recomandari ale Curtii de la Strasbourg privind consilierea juridica a paratilor si durata amanarilor. De asemenea, "prea multe" persoane sunt retinute in custodie frecvent, fara sa li de acorde acces la dosar in cursul investigatiilor, adauga studiul. Romania, cu 46 de incalcari, este criticata pentru ca nu a permis unor detinuti sa conteste legalitatea detentiei, pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie si interogarea unor martori care depun marturie impotriva lor insile, potrivit cotidianului britanic.

Citește și
Londra
Londra ar putea lua masuri pentru restrictionarea imigratiei din Romania si Bulgaria
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Patternul acestor esecuri in domeniul justitiei reflecta problemele economice din Europa, tarile sarace fiind mai putin capabile sa infaptuiasca justitia corect si la timp, conchide raportul. Fair Trials International a utilizat informatiile colectate si a intocmit o harta care evalueaza fiecare stat UE in privinta dificultatilor cu care se confrunta in dreptul penal. Organizatia indeamna, de asemenea, la adoptarea unui standard UE privind perioada de custodie inainte de proces.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Romania ar putea avea in 2013, prima data dupa 2008, crestere economica peste cea a Poloniei
Romania ar putea avea in 2013, prima data dupa 2008, crestere economica peste cea a Poloniei

Conform unor prognoze ale FMI citate de Mediafax, Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare decat cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.

Londra ar putea lua masuri pentru restrictionarea imigratiei din Romania si Bulgaria
Londra ar putea lua masuri pentru restrictionarea imigratiei din Romania si Bulgaria

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, sustine ca Londra ar putea introduce controlul la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, cel mai probabil Romania si Bulgaria.

Dacian Ciolos: Nu suntem chiriasi in Uniunea Europeana
Dacian Ciolos: Nu suntem chiriasi in Uniunea Europeana

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, le-a oferit studentilor clujeni sfaturi privind o viitoare cariera in cadrul Comisiei Europene.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.