Surpriză de proporții. Domeniul în care activează mai multe femei decât bărbați

×
Codul embed a fost copiat

În România, femeile reprezintă mai bine de jumătate dintre angajații din domeniul științei și tehnologiei. Ţara noastră fiind peste media Uniunii Europene la acest capitol.

Iar când vine vorba despre venituri, în acest sector de activitate nu există diferențe salariale în funcţie de gen.

După aproape doua decenii în care a studiat și a muncit în străinătate, Augusta coordonează zeci de angajați într-un centru multinațional de inginerie din Cluj. Echipele de acolo dezvoltă aplicații de realitate virtuală și folosesc inteligența artificiala și analiza datelor pentru îmbunătățirea produselor.

Augusta Ene, manager în transformare digitală: "M-a atras fizica, fiindcă mă fascinează faptul că lumea noastră poate fi explicată prin formule matematice. Și fizica aplicată devine tehnologie, care este cel mai concret mod prin care putem îmbunătăți viață oamenilor. Daca vreți, tehnologia e magia zilelor noastre. Pentru mine, succesul nu înseamnă neapărat o poziție sau un anumit salariu, ci posibilitatea de a lucra cu niște tineri pasionați și de a dezvolta soluții și tehnologii noi”.

La 23 de ani, Maria cercetează modul în care schimbările climatice vor influența micro-algelele și care va fi impactul asupra economiei și a activităților umane.

Citește și
Ambulanta
Trei femei în vârstă, rănite într-un accident, în Dâmbovița
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

Maria Nicoară, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj: "Niciodată nu m-am simțit intimidată de faptul că ar putea să fie o competiție între bărbați și femei pe partea de știință. Mereu mi s-a părut că fiecare vine cu inputul lui și cine e mai bun căștigă".

Fata lucrează cot la cot cu Charlotte, originară din Marea Britanie.

Dr. Charlotte Briddon, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj: "Tot mai multe femei vin în acest domeniu. Deci cumva se ajunge la o pondere de 50-50, pe când probabil acum câteva decenii acest domeniu era dominat de bărbați. Nu cred că este mai dificil decât orice altă carieră. Avem viață de carieră versus cea de familie, care nu merg mereu mână în mână, dar sigur vreau să am o familie în viitor. Cu siguranță le poți face pe amândouă".

Cele două femei fac parte din echipa care se ocupă de un proiect finanțat de România și Norvegia.

Dr. Bogdan Drugă, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj. "Echipa din Norvegia este bine echilibrată, în sensul că sunt trei femei, trei bărbați. La Cluj, suntem doi bărbați și patru femei. Cel puțin în proiectul nostru nu sunt diferențe la salariu".

În 2020, la noi, din cei aproape 1,9 milioane de angajați din domeniul tehnologiei și științei, mai bine de 55% erau femei, arată o statistică realizată de Eurostat. În fruntea acestui clasament se află Lituania și Letonia.

Situația nu este aceeași în toate domeniile.

Prof. Univ . Dr. Ioan Hosu, sociolog Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: "Spre deosebire de alte zone, reprezentarea femeilor în politică sau în structuri de management, unde din păcate ne situam pe poziții foarte joase".

Pe de altă parte, în ultimii ani, femeile au fost mai interesate decât bărbații să urmeze studii universitare de doctorat, potrivit Eurostat.

Proiectul este finanțat prin programul RO-NO 2014-2021, parte a unui mecanism financiar numit "Granturile SEE și Norvegiene", prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein finanțează cercetarea într-o serie de state europene. Scopul acestui mecanism financiar consta în consolidarea relațiilor bilaterale, scăderea diferențelor economice între state și creșterea calității cercetării științifice în țările respective.

Proiectul ADVANCE este finanțat în proporție de 85% de către Norvegia, și 15% de către Statul Român. Fondurile sunt coordonate de către UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), care este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale. UEFISCDI are rol de Operator de Program. Institutul de Cercetări Biologice (ICB) Cluj este coordonatorul proiectului, iar partenerul norvegian este Institutul Norvegian pentru Cercetări Acvatice (NIVA).

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii
Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii"

Inechitățile între femei și bărbați la locul de muncă s-au accentuat pe perioada crizei COVID, consideră ministrul muncii, Raluca Turcan. „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii", spune ea.

Trei femei în vârstă, rănite într-un accident, în Dâmbovița
Trei femei în vârstă, rănite într-un accident, în Dâmbovița

Trei femei în vârstă, pasagere într-un autoturism, au fost rănite într-un accident, la iesirea din Găești, Dâmbovița.

Un bătrân de 69 de ani a fost ucis de concubinul unei femei, din gelozie
Un bătrân de 69 de ani a fost ucis de concubinul unei femei, din gelozie

Este anchetă într-o comună din județul Iași, unde un bărbat a fost găsit fără suflare, într-o balta de sânge, în curtea unei femei.

Recomandări
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”
Persoane neputincioase din București, căsătorite forțat cu interlopi și sechestrate, pentru a li se lua casele. ”Au luat tot”

Poveste cutremurătoare, petrecută în București. O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice pentru a le lua casele.  

Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare
Situația fostului premier Florin Cîțu, foarte complicată. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea primi o pedeapsă mult mai mare

Rămas fără imunitate, fostul premier Florin Cîțu este suspect în dosarul achiziției de vaccinuri anticovid.  

Atac mafiot la Timișoara. Cine a incendiat mașina șefului piețelor: ”Copiii mei sunt foarte speriați” ANIMAȚIE GRAFICĂ
Atac mafiot la Timișoara. Cine a incendiat mașina șefului piețelor: ”Copiii mei sunt foarte speriați” ANIMAȚIE GRAFICĂ

Autoritățile din Timișoara investighează un posibil atacat de tip mafiot. Mașina de serviciu a directorului societății care administrează piețele din oraș a ars ca o torță, iar primele date indică faptul că focul ar fi fost pus intenționat.