Suntem pe locul 2 în Europa la obezitate infantilă. Motivul pentru care elevii nu mai fac sport

21-03-2019 18:50


În şcolile româneşti de stat copiii fac cel mult două ore de educaţie fizică şi sport pe săptămână şi nu toţi au activităţi extrașcolare care să îi stimuleze să facă mişcare.

Din cauza sedentarismului suntem pe locul al doilea în Europa la capitolul obezitate infantilă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la noi în ţară un copil din 2 este obez.

Sala de sport a unei şcoli din Cluj este amenajată într-o fostă cantină. Pereţii au mucegai, iar unele aparate sunt vechi şi murdare.

Horea Giurgiuman, director adjunct Colegiul Economic "Iulian Pop" Cluj: "Noi fiind o şcoală de centru, ăsta e spaţiul de care dispunem. Atât s-a putut. Trebuie să obţii tot felul de aprobări, de avize."

Într-o altă instituţie de învăţământ, sala de sport e închisă de doi ani, de când a început să cadă tencuiala. Cum situaţia nu a fost remediată, elevii fac mişcare în clasă sau afară, dacă este cald.

În paralel, reprezentanţii primăriei din oraş anunţă un proiect pilot prin care promovează mişcarea. În timpul orelor de sport, îi duc pe elevii de la 3 şcoli la bazin.

Elev: "E mult mai bine, mai frumos. Am învăţat să înot, cum să sar în cap."

Elevă: "Am învăţat să înot. Îmi place că stau cu colegii mei. Mă simt ca la plajă."

Ligia Medrea, coordonator proiect: "Se dezvoltă armonios, este un sport complet înotul. Dacă sunt copii cu probleme la nivel de articulaţii, supraponderali, acest sport este accesibil."

Florin Ferezan, profesor educaţie fizică: "La nivelul ţării stăm foarte rău la ce înseamnă mişcarea sau cultură pentru mişcare. Şcolile nu sunt dotate corespunzător, raportându-ne la ceea ce înseamnă condiţiile din afara ţării sau UE."

Printre altele şi din această cauză suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană la obezitate infantilă.

În Statele Unite ale Americii fiecare instituţie de învăţământ are echipe de sport din mai multe arii şi organizează constant competiţii. Şcolile private de la noi încearcă să copieze sistemul.

Ioana Varva, director educativ şcoală privată: "Organizăm diferite competiţii, avem cupa de tenis. Competiţii de baschet, clubul de scrimă, clubul de ping pong."

Tot pentru a învinge sedentarismul în rândul copiilor, un instructor de fitness i-a invitat pe directorii şcolilor din judeţul Constanta să îi trimită pe elevi la ore interactive cu sportivi de perfomanta.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO