Summit UE la Bruxelles. Distanțare socială, măști sanitare personalizate și saluturi inedite

Dată publicare: 17-07-2020 16:47
Dată actualizare: 17-07-2020 20:41


Summit UE la Bruxelles. Distanțare socială, mă...
Summit UE la Bruxelles. Distanțare socială, mă...

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, marcat de măsuri speciale pentru prevenirea infectării cu Covid-19.

Aerul va fi mereu „proaspăt”, sălile vor fi dezinfectate frecvent și orice fel de contact fizic va fi interzis, conform The Guardian.

Liderii nu vor putea da mâna și vor fi nevoiți să evite gesturile tipice unui asftel de eveniment, precum atingerile pe umăr sau săruturile pe obraz.

Organizatorii summitului au făcut tot posibilul pentru a evita izbucnirea unui focar de coronavirus printre liderii europeni, la prima întâlnire fizică de la începutul pandemiei.

Liderii au fost nevoiți să poarte mască încă din momentul în care au ajuns la summit, regulă care pare că a fost încălcată de prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a pășit pe covorul roșu de la intrare cu fața descoperită.

Imagini de la summit, în galeria foto de la finalul articolului.

La summit participă liderii celor 27 de state UE, liderii celor trei instituții principale ale Blocului comunitar și alți trei sau patru oficiali de rang înalt de la Bruxelles.

Anturajul fiecărui lider a fost limitat la șase persoane în loc de 19, cum se obișnuia în cazul celorlalte summituri.

Măsuri pentru prevenirea infectării cu Covid-19

 

Summitul este organizat într-o sală de 330 de persoane, astfel încât cele aproximativ 30 de persoane prezente să poată respecta fără probleme distanțarea socială.

Aceleași reguli se aplică și pentru personalul administrativ și pentru jurnaliștii prezenți la eveniment. Echipele de securitate, de catering sau de curățenie trebuie să poarte măști pe tot parcursul evenimentului.

Pe lista măsurilor de precauție luate la Bruxelles se numără și suporturi speciale ce au fost amplasate pe mănerele ușilor pentru a permite deschiderea lor cu cotul.

În cazul în care vreo persoană prezentă va manifesta simptome ale infectării cu Covid-19, situația va fi gestionată de un medic prezent.

Deși la summiturile UE participă în general sute de jurnaliști, accesul lor a fost limitat de această dată la conferințe de presă online și streamuri live.

Liderii UE și-au personalizat măștile sanitare

 

În timp ce unii lideri UE au ales măști sanitare clasice, alții le-au personalizat cu steagul țării, numele lor sau chiar mesaje și desene amuzante.

Printre liderii care au mers pe varianta clasică s-au numărat președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, dar și președintele României, Klaus Iohannis.

Emmanuel Macron, președintele Franței

Klaus Iohannis

În schimb, majoritatea liderilor și-au personalizat măștile cu steagul țării lor, cum ar fi prim-ministrul Italian Giuseppe Conte, sau cu steagul țării și numele lor, cum a făcut prim-ministrul portughez, Antonio Costa.

Giuseppe Conte, prim-ministru Italia

Însă, măștile care au atras cu adevărat atenția au fost cele purtate de prim-ministrul din Luxemburg, Xavier Bettel și Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei.

Bettel și-a imprimat pe mască o pictogramă cu „Moien”, care înseamnă „Bună dimineața”, folosit colocvial în Luxemburg, iar Babis a purtat o mască pe care scria „Hack the Crisis”.

Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei

 

Saluturile obișnuite, înlocuite cu lovituri de cot

 

Saluturile obișnuite între liderii europeni, precum datul mâinii sau saruturile pe obraz, au fost înlocuite de o atingere ușoară a cotului.

Ideea a fost adoptată de cancelarul german Angela Merkel și Charles Michel, președintele Consiliului European, dar și de președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul ungar Viktor Orban.

Angela Merkel și Charles Michel

Viktor Orban și Klaus Iohannis

 

Ziua cancelarului german Angela Merkel, sărbătorită la Bruxelles

 

Liderii UE au avut vineri două aniversări de sărbătorit: cea a premierului portughez Antonio Costa (59 de ani) şi cea a cancelarului german Angela Merkel (66 de ani).

Omologii lor nu au uitat să le facă cadouri. Pentru Angela Merkel sticle de vin alb de Bourgogne de la Emmanuel Macron, ciocolată belgiană oferită de Charles Michel, un flacon de argint cu ulei de trandafiri de la premierul bulgar Boiko Borisov şi o traducere în germană a romanului "Eseu despre orbire" al câştigătorului premiului Nobel portughez José Saramago, de la şeful guvernului din aceeaşi ţară, Antonio Costa.

Angela Merkel și Antonio Costa

În ceea ce-l priveşte pe austriacul Sebastian Kurz, el i-a oferit şefei guvernului federal german o "Sachertorte", celebra prăjitură vieneză cu ciocolată.

Ce așteptări are România de la Summitul UE

 

Reuniunea este dedicată negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027 şi Planului european pentru relansare economică.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va încerca să obțină alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

Al doilea pachet financiar pe care România îl negociază este destinat revigorării economice după criza provocata de pandemia de Covid-19.

Iohannis a precizat că o parte din bani se acordă sub forma de împrumut, iar altă parte - ”și mai mare” - sunt bani care nu trebuie returnați, pentru că se acordă sub forma de grant.

Sursa: Bianca Pavaluca


VIDEO PROTVPLUS.RO