Străzile Capitalei, pline de mașini: „Să înceteze cu prostiile astea, ce coronavirus”
Pe lângă președintele Iohannis, și seful DSU atrage atenția că epidemia nu s-a incheiat. "Dacă nu vom respecta acum măsurile, e posibil să amânăm relaxarea de la 15 mai. Nu este o dată bătută în cuie", a avertizat Raed Arafat.
La fel ca noi toți, Raed Arafat a observat că mulți români s-au relaxat înainte de vreme. S-au aglomerat străzile, iar situația se poate înrăutăți. În Germania, după ce au fost relaxate măsurile de carantină, s-au înmulțit cazurile de îmbolnăvire.
Străzile Bucureștiului sunt tot mai pline.Mașinile stau din nou bară la bară la semafoare, iar Capitala nu mai arată în niciun caz ca un oraș în stare de urgență, cu locuitorii izolați în case.
Și trotuarele sunt aglomerate. Se strâng grupuri tot mai mari de oameni, stau la povești, copiii au ieșit din case și hoinăresc cu bicicletele. Știu că nu au voie și dispar când își dau seama că au fost văzuți. Cei mai "mari" recunosc fățiș.
Femeie: „M-am plictisit.”
Reporter: „Vă găsiți motiv să ieșiți din casă?”
Femeie: „Da.”
Reporter: „Aveți declarația la dumneavoastră?”
Reporter: „E la mașină.”
Bărbat: „Să înceteze cu prostiile astea, ce coronavirus. Oamenii mor din alte cauze, nu pot să mă duc nicăieri.”
Vârstnicii au profitat din plin de dimineață de noile intervale de ieșire prevăzute în ultima ordonanță militară. Puțini realizează pericolul la care se expun.
Nerespectarea restricțiilor în vigoare și o înmulțire a numărului de infectari poate duce la amânarea relaxării restricțiilor. Grupul strategic analizează datele de până acum, dar și din următoarele zile, pentru a afla dacă o asemenea măsură poate face mai mult rău decât bine.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Vedem, nu e bătută în cuie. Observ și eu că sunt tot mai mulți oameni pe stradă.”
În Germania rata de infectare a atins din nou pragul de 1,0, de la 0,7 după ce au fost deschise școlile, liceele și magazinele.
Această rată înseamnă că fiecare bolnav contaminează în medie o altă persoană.
Lothar Wieler, directorul Institutului Robert Koch: „Nu vrem ca numărul de cazuri să crească din nou, nu vrem să avem din nou mulți pacienți în stare gravă, nu vrem ca spitalele să fie copleșite. Vrem să ne protejăm succesele obținute până acum și vom reuși asta doar dacă rămânem disciplinați și respectăm regulile.”
Printre ultimii îmbolnăviți din Germania sunt și 200 de români. Toți s-au infectat în abatorul în care lucrau.