La foc continuu. Specialistii romani lucreaza la o arma noua de asalt

07-05-2011 16:58


Specialistii asambleaza o arma de asalt care ar putea inlocui vechile AKM-uri aflate in dotarea Armatei Romane. E drept ca scheletul este tot cel al batranului AK-47, insa varianta este una conforma cu standardele NATO.

Prototipul este deja in faza de testare, iar daca totul merge bine mitralierele ar putea iesi pe poarta fabricii la sfarsitul anului.

Cea mai noua varianta a batranului Kalasnikov, aparut pe lume in urma cu mai bine de 60 de ani, are un calibru mai mic - 5,56 mm fata de 7,62 al armei originale si este realizata in intregime la Cugir, impreuna cu munitia aferenta.

Trage din orice unghi, inclusiv in plan vertical, si poate lansa atat foc automat, cat si rafale de 3-4 focuri. 95% dintre comenzi vin din alte tari. Americanii si europenii sunt deopotriva interesati de noua arma. Dar si Ministerul nostru de Aparare poate sa o cumpere, mai ales ca a incheiat deja un acord de colaborare cu fabrica de la Cugir.

Oficalii MAPN au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Principalul concurent al M16-ului american, Kalasnikov-ul a devenit inca de la aparitia pe piata arma preferata atat a militarilor calificati, cat si a gruparilor paramilitare. Specialistii spun ca este arma ideala: simpla, robusta si eficienta. Usor de demontat, AKM-ul se defecteaza de la apa sau nisip.

La inceputul anilor '50 Romania a inceput sa fabrice aceasta arma. Expertii nostri i-au adus insa niste modificari esentiale si au transformat-o in cea mai ceruta si vanduta arma din ultimele 4 decenii. Si trupele de comando americane o prefera.

Oficial, pana acum au fost fabricate la nivel mondial aproximativ 100 de milioane de bucati, semn ca este cea mai raspandita arma de pe glob.

Cititi si:

IMAGINI in premiera cu ascunzatoarea lui Osama dupa uciderea teroristului

Cele 22 cuvinte care l-au ucis pe Osama,dezvaluite de jurnalistul Watergate

Tags: armament,

VIDEO PROTVPLUS.RO