Zăpada a început să facă probleme în țară. Turiști blocați de viscol pe Transalpina

Ultima actualizare: 07-10-2019 23:03

Zăpada a început să creeze probleme în țară, deşi suntem doar la începutul lui octombrie. Câțiva turiști au rămas împotmoliți cu mașinile pe Transalpina și au ajuns la Rânca, ajutați de drumari.

Pe Transfăgărășan au fost împrăștiate, 9 tone de material anti-derapant, iar şoferii nu pot urca fără cauciucuri de iarnă.

Transfăgărășanul era acoperit cu de zăpadă, luni dimineaţă. Nu a fost închis deocamdată, dar cine se încumetă să urce fără cauciucuri de iarnă îşi pune viaţa în pericol. Sus, la Bâlea Lac, era şi ceață densă şi abia se vedea la câţiva metri.

Tânăr: ”Știam că o să ningă, dar nu chiar în aşa măsură. Nu ne-am aşteptat chiar la aşa zăpadă.”

Tânără: ”E puţin rece, dar e ok. Nu cât să degerăm. Să îngheţăm.”

Cabanier: „Fără cauciucuri de iarnă nu ai ce cauta. Nu ai cauciucuri de iarnă, te caută popa în curte! Obligatoriu cauciucuri de iarnă şi o pereche de lanţuri în maşină. Condiţiile atmosferice se schimbă de la oră la oră."

Pe Transalpina au fost deja probleme. Traficul a fost închis peste noapte, dar câţiva turişti s-au aventurat cu maşinile, deşi nu aveau nici ei anvelope de iarnă. Au ajuns la destinaţie cu ajutorul drumarilor.

Dimineaţa, alţi turişti au vrut să parcurgă drumul nepregătiţi, dar au fost opriţi. Cei care nu aveau cauciuri de vreme rea au fost nevoiţi să se întoarcă.

În zonele de munte temperaturile au scăzut mult sub pragul de îngheţ. La altitudini mari s-au înregistrat şi -7 grade.

Frigul a ajuns însă şi în zonele locuite: la Satu Mare erau -0,5 grade iar la Sinaia s-au înregistrat -1,4 grade.

A nins destul de mult, astfel ca la amiază, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsura 16 centimetri. În Munţii Ceahlău covorul alb avea 19 centimetri, în timp ce în Bucegi ajunsese la 4 centimetri.

Deşi pe mulţi i-a speriat iarna timpurie, în Bucegi, la cota 2.000, turiştii străini veniţi să admire peisajul au fost încântaţi să descopere zăpada.

Turist francez: ”Zăpada nu a fost în program. La noi în Franţa iarna vine un pic mai târziu, după jumătatea lui decembrie. Nu am anticipat prognoza meteo, dar nu ne e frig, suntem bucuroşi să mergem prin zăpadă.”

Turist: ”Este prima dată în viaţă când văd zăpadă în perioada asta. E minunată.”

Până marți, la ora 10.00, este în vigoare o informare meteo de vreme foarte rece, cu ninsori la munte şi precipitaţii mixte în zonele mai joase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO