Se scumpește carnea de porc în toată Europa din cauza problemelor cu pesta porcină din China
Problemele cu pesta porcină care sunt în China au început să provoace scumpirea cărnii de porc la nivel european.
Republica Populară Chineză a importat masiv în ultima perioadă acest sortiment din spaţiul comunitar, iar producătorii au ridicat preţurile. Deocamdată, valul de scumpiri nu a ajuns la noi - dar fermierii locali încep să speculeze momentul.
Problema şi mai mare este că o mare parte din carnea pe care o consumă românii vine din import - acolo unde preţurile se estimează că vor creşte cu până la 25%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un an, un român mănâncă, în medie, aproape 40 de kilograme de carne de porc, arată statisticile europene. Sunt 76,6 kilograme de carne pe cap de locuitor consumată în România, din care 38,3 de porc și 27 kilograme, carne de pasăre, potrivit Institutului Național de Statistică.
Acum trei ani am fost campioni în Uniune la consum. Însă doar 30 la sută din carnea de porc pe care o mâncăm provine din fermele din ţară. Restul, din import.
Anul trecut - valoarea celei pe care am luat-o din fermele străinilor a fost de peste o jumătate de miliard de euro, potrivit Ministerului Agriculturii.
Paul Băisan, director fermă: „Aducem cu preponderență din Uniunea Europeană, pentru că în România a fost şi din păcate persistă treaba cu pesta porcină, şi nu este suficientă materie primă."
În Uniunea Europeană, preţul cărnii de porc a crescut cu 1,2 la sută comparativ cu anul trecut - arată datele Comisiei.
Kilogramul se vinde - în medie - cu 1,63 de euro.
Preţul cărnii de porc a început să crească după ce s-au mărit exporturile în spaţiul extracomunitar.
Anul trecut, exporturile au atins cantitatea record de 5 milioane de tone trimise dincolo de graniţele Uniunii. Din China au venit cele mai multe comenzi.
Chinezii au importat 3,3 milioane de tone de carne de porc din Uniunea Europeană.
Creşterea a fost de peste 61%, iar trendul se menţine şi în acest an - în condiţiile în care China se confruntă cu mari probleme din cauza pestei porcine.
Octavian Dan, consultant în afaceri: „China a generat o criză, mai întâi o criză a materiilor prime, acum generează creşterea preţurilor la toate produsele alimentare."
Silvia Hicea, Direcția Agricolă Cluj: „Când materia primă se găseşte în cantităţi mai reduse, preţul este mai mare, atât la carne, cât şi la produse din carne."
În România, carnea de porc de cea mai bună calitate se vinde cu 1,46 euro kilogramul. Anul trecut, în aprilie era 1,91 euro.
Unii fermieri au început să speculeze cererea mare de carne venită din China şi cer subvenţii din partea statului, ca să nu ridice preţul.
Ioan Tătăran, proprietar fermă: „A crescut energia, salariile şi este normal să crească preţurile. Ar trebui să fie ajutaţi cei care vor să crească porci, să primească credite şi subvenţiile să fie mai mari. Nu e suficient de bine subvenţionată carnea de porc."
Nicolae Ciuleac, proprietar fabrica de mezeluri: „Preţul porcului va creşte din cauza furajelor care vor deveni din ce în ce mai scumpe, din cauza multor societăţi de zootehnie care nu mai vor să producă porci din cauza acestei peste porcine."
În România, numărul de ferme de porci a scăzut dramatic în ultimii ani.
Dacă acum două decenii, erau peste 12 milioane de capete de porci - statisticile arată că acum sunt sub 4 milioane. Cel mai mare producător de carne de porc din lume este Uniunea Europeană. Urmează Statele Unite şi Canada. Pe de altă parte, China este ţara cu cel mai mare consum.