Scandalul Colțescu, filmul evenimentelor. Cazul care a făcut înconjurul planetei

Ultima actualizare: 09-12-2020 21:00

Arbitrul român Sebastian Colțescu a ajuns în centrul unui scandal internațional. El este acuzat că ar fi folosit un cuvânt nepotrivit la adresa unui antrenor de culoare. 

Incidentul s-a petrecut marți seară, în timpul unui meci din Champions League, desfășurat în Franța.

Partida a fost oprită, iar cei de la UEFA au anunțat o anchetă. Cazul este și în atenția ministrului român al Sportului.

”Ăla negru de acolo! Nu se poate așa ceva!” Acesta a fost comentariul în urma căruia arbitrul român a fost acuzat de rasism. Cel care cere explicații pentru cuvântul considerat nepotrivit este Pierre Webo, antrenorul secund al echipei Istanbul Basaksehir.

Acesta protesta pe marginea terenului, iar brigada românească a decis să-l atenționeze pentru comportament. Doar că exprimarea arbitrului Colțescu a apris repede spiritele, iar jucătorii ambelor echipe au refuzat să mai joace și au plecat la vestiare în minutul 14 al partidei, la scorul de 0-0.

Cazul a făcut imediat înconjurul planetei, iar reacțiile au fost vehemente. Pe de altă parte, John Barnes, o legendă a fotbalului englez, cu origini jamaicane, i-a luat apărarea lui Sebastian Colțescu.

Acesta susține că "negru" nu e un cuvânt ofensator: "Ba spune că dacă era alb nu ar fi spus tipul ăla alb. Dar dacă erau 5 antrenori negri și unul alb, ar fi spus "ăla alb". Cum sau ce altceva ar fi putut să spună?"

Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, a reacționat și el, chiar dacă deocamdată nici un for internațional nu a luat o decizie oficială în acest caz.

Organizatorii de la UEFA: "UEFA are în atenție incidentul petrecut în timpul meciului de aseară din Champions League, desfășurat între Paris Saint-Germain și Istanbul Basaksehir, și va începe o investigație amănunțită. Rasismul și discriminarea în orice forme nu au ce căuta în fotbal."

Deocamdată, UEFA a decis ca întreaga brigadă de arbitri români să fie schimbată, iar partida să se rejoace. Dacă va fi găsit vinovat, eventualele sancțiuni i-ar putea afecta teribil cariera arbitrului Colțescu.

El a debutat în fotbalul românesc din Liga 1 în anul 2003 și a arbitrat peste 300 de meciuri, inclusiv din principalele competiții internaționale.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO