Prețul carburanților ar urma să scadă de la 1 iulie, promit liderii coaliției de guvernare.  

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au bătut palma pentru un mecanism de compensare a prețului benzinei și al motorinei pentru toţi consumatorii.

Anunțul a fost făcut la Palatul Victoria, într-o discuție informală cu jurnaliștii la care au participat atât premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Amândoi au susținut că sunt de acord cu acest mecanism de compensare în cazul carburanților, însă nu au detaliat mecanismul prin care se va face acest lucru.

Citește și: David Popovici a intrat în istoria natației. Campionul român a egalat un record vechi de aproape 50 de ani | FOTO & VIDEO

Concret, statul ar urma să acopere o parte din prețul la carburant în momentul în care un consumator privat, fie că vorbim de persoană fizică sau juridică, merge să alimenteze.

Un mecanism similar, susțin guvernanții, cu cel care este în prezent în cazul transportatorilor, acolo știm că este vorba despre suma de 50 de bani la litru de carburant, pe care statul o acoperă pentru transportatori și distribuitori.

În cazul persoanelor private, nu știm, însă, care va fi această sumă pe care o va acoperi statul român, pentru că nu au detaliat și nici nu au bătut în cuie această sumă, fie că vorbim de 20, 30, 50 de bani, sau se va merge chiar până la un leu.

Trebuie însă înțeles că pe lângă această compensare pe care o va acorda statul român, liderii coaliției de guvernare se bazează pe faptul că și companiile ar urma să acopere o parte din aceste costuri. Nu le pot obliga pe aceste companii să facă și ele același lucru, dar se bazează pe faptul că vorbim despre o situație de criză, o situație influențată de războiul din Ucraina.

Ca atare, prețul ar urma să scadă mai mult de această sumă de 50 de bani. Pentru trei luni va fi luată această măsură, în primă fază, și vă intra în vigoare de la 1 iulie.