Românii cumpără tot mai multă cafea scumpă, espressoare şi râşniţe performante

×
Codul embed a fost copiat

Pentru mulți dintre noi, ziua începe cu o cafea bună și parfumată. Dar cum în pandemie cafenelele au fost mai mult închise, mulți au învățat să-și prepare acasă o astfel de ceașcă aromată și reconfortantă.

Au cumpărat cafeaua online, de la magazine specializate, ba chiar au investit în espressoare și râșnițe performante. Vânzătorii de astfel de echipamente spun că au înregistrat creșteri, în pandemie, de până la 30% față de anul anterior.

De la această fermă din Columbia ajung în România saci întregi cu cafea. Boabele sunt culese manual, atunci când sunt potrivit de coapte, apoi lăsate chiar și o lună la soare să se usuce. Cum fermierii aveau și producții de mandarine, pe care nu le mai puteau vinde, s-au gândit să le infuzeze în cafea. Teodora, care deține în București un magazin unde și prăjeste cafea, a importat din Columbia acest produs savuros.

Teodora Pitiș, manager magazin de cafea: "Noi am adus acest sortiment pentru prima dată în Europa și am constatat că oamenii au fost foarte încântați să găsească această aromă în cafea".

Nu este deloc greu să-ți faci o cafea bună acasă, susține Teodora, care deține și un certificat de degustător profesionist. Cea mai importantaăe materia primă de calitate, apoi modalitatea de preparare.

Citește și
mozaic
Povestea unui mozaic realizat pentru împăratul Caligula. A zăcut pe fundul apelor, apoi a devenit măsuță de cafea

Teodora Pitiș, manager magazin de cafea: "Ar trebui să căutați cafea care are mai degrabă data de prăjire, decât data de expirare, și să nu fie prajită cu mai mult de trei luni în urmă. Să știți țara de origine, ferma, altitudinea. Cu cât mai multe, cu atât veți știi că acea cafea este de calitate".

Oamenii au învățat de pe internet și cum să-și prepare o cafea aromată la ei acasă.

Liviu Frățilă, fondatorul comunității Espressoman: "Este un mit faptul că ceea ce ai băut într-o cafenea nu poate fi reprodus acasă. Totul este foarte simplu, pui acel portafiltru sub râșniță, îți cad de obicei 18 grame, se apasă acea cafea pentru compactare cu un accesoriu în formă de ștampilă, se cheamă tamper, și asta e tot, îți cade cafeaua. Un espresso este cu atât mai bun cu cât nimerești gradul de râșnire, din câteva teste, astfel încât să-ți curgă acea ceșcuță italiană pe care am băut-o cu toții prin vacanțe".

Diana Nicola, director de vânzări fabrică de cafea: "Suprinzător, a crescut vânzarea de echipamente pentru segmentul Home. Când vorbim despre aparate profesionale, ne referim la o râțniță separată, care poate să varieze de la câteva sute de euro la câteva mii de euro. Dacă ne ducem către varianta clasică, vorbim de câteva sute de euro care se investesc în mini echipamente cum ar fi french press, mokapod sau clasicul ibric".

Silvia Constantin, președinte Asociația Cafelei de Specialitate din România: "Suntem una din țările din Europa de Est cu cea mai mare creștere în partea aceasta de cafea de specialitate".

În pandemie, când multe cafenele și terase au fost închise, oamenii au cumpărat cu până la 30% mai multă cafea de pe internet.

Citește și...
O femeie din SUA a plătit 5.700 de dolari pentru o cafea. Cum a fost posibil
O femeie din SUA a plătit 5.700 de dolari pentru o cafea. Cum a fost posibil

O femeie din Statele Unite a plătit pentru o cafea cât pentru o excursie la Paris: aproape şase mii de dolari.

Povestea unui mozaic realizat pentru împăratul Caligula. A zăcut pe fundul apelor, apoi a devenit măsuță de cafea
Povestea unui mozaic realizat pentru împăratul Caligula. A zăcut pe fundul apelor, apoi a devenit măsuță de cafea

Un mozaic antic, realizat special pentru împăratul roman Caligula, a fost prezentat zilele trecute pentru prima oară după mulți ani într-un muzeu italian. Opera de artă are o poveste neobișnuită.

Droguri ascunse în saci cu boabe de cafea, descoperite de polițiști la Galați
Droguri ascunse în saci cu boabe de cafea, descoperite de polițiști la Galați

Droguri ambalate în pungi vidate, ascunse în saci cu boabe de cafea.

Recomandări
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei

Marius Babias este de 10 ani directorul unui muzeu de arte vizuale din Berlin. Trăiește și muncește într-un mediu în care valoarea omului, a creatorului și a specialistului în artă este nu doar recunoscută, ci încurajată intens.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe din Grupa F
CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe din Grupa F

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe în Grupa F