Românii cumpără tot mai multă cafea scumpă, espressoare şi râşniţe performante

Dată publicare: 27-03-2021 18:40
Dată actualizare: 01-04-2021 12:24


Pentru mulți dintre noi, ziua începe cu o cafea bună și parfumată. Dar cum în pandemie cafenelele au fost mai mult închise, mulți au învățat să-și prepare acasă o astfel de ceașcă aromată și reconfortantă.

Au cumpărat cafeaua online, de la magazine specializate, ba chiar au investit în espressoare și râșnițe performante. Vânzătorii de astfel de echipamente spun că au înregistrat creșteri, în pandemie, de până la 30% față de anul anterior.

De la această fermă din Columbia ajung în România saci întregi cu cafea. Boabele sunt culese manual, atunci când sunt potrivit de coapte, apoi lăsate chiar și o lună la soare să se usuce. Cum fermierii aveau și producții de mandarine, pe care nu le mai puteau vinde, s-au gândit să le infuzeze în cafea. Teodora, care deține în București un magazin unde și prăjeste cafea, a importat din Columbia acest produs savuros.

Teodora Pitiș, manager magazin de cafea: "Noi am adus acest sortiment pentru prima dată în Europa și am constatat că oamenii au fost foarte încântați să găsească această aromă în cafea".

Nu este deloc greu să-ți faci o cafea bună acasă, susține Teodora, care deține și un certificat de degustător profesionist. Cea mai importantaăe materia primă de calitate, apoi modalitatea de preparare.

Teodora Pitiș, manager magazin de cafea: "Ar trebui să căutați cafea care are mai degrabă data de prăjire, decât data de expirare, și să nu fie prajită cu mai mult de trei luni în urmă. Să știți țara de origine, ferma, altitudinea. Cu cât mai multe, cu atât veți știi că acea cafea este de calitate".

Oamenii au învățat de pe internet și cum să-și prepare o cafea aromată la ei acasă.

Liviu Frățilă, fondatorul comunității Espressoman: "Este un mit faptul că ceea ce ai băut într-o cafenea nu poate fi reprodus acasă. Totul este foarte simplu, pui acel portafiltru sub râșniță, îți cad de obicei 18 grame, se apasă acea cafea pentru compactare cu un accesoriu în formă de ștampilă, se cheamă tamper, și asta e tot, îți cade cafeaua. Un espresso este cu atât mai bun cu cât nimerești gradul de râșnire, din câteva teste, astfel încât să-ți curgă acea ceșcuță italiană pe care am băut-o cu toții prin vacanțe".

Diana Nicola, director de vânzări fabrică de cafea: "Suprinzător, a crescut vânzarea de echipamente pentru segmentul Home. Când vorbim despre aparate profesionale, ne referim la o râțniță separată, care poate să varieze de la câteva sute de euro la câteva mii de euro. Dacă ne ducem către varianta clasică, vorbim de câteva sute de euro care se investesc în mini echipamente cum ar fi french press, mokapod sau clasicul ibric".

Silvia Constantin, președinte Asociația Cafelei de Specialitate din România: "Suntem una din țările din Europa de Est cu cea mai mare creștere în partea aceasta de cafea de specialitate".

În pandemie, când multe cafenele și terase au fost închise, oamenii au cumpărat cu până la 30% mai multă cafea de pe internet.


VIDEO PROTVPLUS.RO