România va avea un comitet pentru inteligența artificială. Ministrul Digitalizării: „Trebuie să recuperăm foarte rapid”
De la o zi la alta, inteligența artificială își face loc în viețile noastre. Tocmai de aceea, toate țările din lume încearcă să controleze situația și să creeze reguli pentru ca ea să ajute oamenii.
Și la noi se înființează un comitet special, care se va ocupa de tot ce înseamnă inteligență artificială. Noua structură guvernamentală se va numi Comitetul Român pentru Inteligență Artificială sau AI România. Va avea rolul de a stabili limite în ceea ce privește folosirea inteligenței artificiale.
Comitetul va fi compus din două consilii care vor avea în componență mai mulți experți din lumea tehnologiei, dar și a educației. Marea Britanie și Canada au început un demers asemănător de câțiva ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maria Luciana Axente - cercetător la Universitatea Cambridge: „Tehnologia pe care noi o numim inteligență artificială demonstrează zilnic că are un impact profund asupra societății. Este nevoie să o înțelegi nu doar prin prisma oportunităților. Care sunt problemele pe care le putem rezolva și trebuie să ne gândim că inteligența artificială nu poate funcționa dacă nu are o infrastructură digitală.”
Ioan Istrate - consilier la Ministerul Digitalizării: „Consiliul Științific și Etic se va ocupa cu furnizarea de opinii la nivel de experți la nivelul României, iar Consiliul Educației presupune o structură în colaborare cu ministerul Educației. Rolul va fi de a creiona strategii și a ajuta la implementarea de schimbări, atât legislavite cât și practice la firul ierbii.”
Sebastian-Ioan Burduja - ministrul Digitalizării: „La nivel de stat trebuie să recuperăm foarte rapid, pentru că este un domeniu care înaintează într-un ritm accelerat și cum vă spuneam, nu avem o strategie națională, dar o vom avea până la finalul anului.”
Între timp, unele universități de la noi au inclus inteligența artificială în programele folosite pentru a verifica dacă lucrările elevilor sau ale studenților sunt plagiate.
Dorin Spoaller - asistent universitar doctor FSPAC: „Am găsit acest paragraf, uită-te, te rog, să vezi dacă este o problemă. Când vorbim de AI, vorbim de probabilități, pentru că nimeni nu are acees la baza de date.”
Studenții recunosc că de multe ori apelează la Inteligența Artificială pentru a-și face temele sau proiectele la facultate.
Student: „Încerc să îl folosesc cât mai puțin, sincer. Ești student pe ultima sută de metri când trebuie să faci ceva, te folosești de el.”
Studentă: „Este destul de ușor să îți dai seama ce ai scris cu ChatGPT, că are un fel de limbaj pe care îl folosește, dar mi se pare într-un fel corect.”
La începutul lunii, Parlamentul European a adoptat recomandările le Comisiei sale speciale pentru inteligența artificială în era digitală. Însă un set de reguli și măsuri concrete vor fi prezentate abia peste câteva luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: inteligenta artificiala, comitet, myimpact,
Dată publicare:
08-05-2023 19:29