România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare

Dată publicare: 11-05-2021 17:38
Dată actualizare: 11-05-2021 19:42


România este de marți în scenariul verde. În cele 41 de județe și în Capitală, rata de incidență a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar autoritățile locale se pregătesc să relaxeze măsurile.

Multe restricții, inclusiv cele de pe timpul nopţii, rămân deocamdată în vigoare. Guvernul nu a decis ce măsuri se vor relaxa de la 1 iunie, iar premierul a transmis să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare dacă nu se vor vaccina suficiente persoane.

Harta ratei de îmbolnăviri este pentru prima dată verde în toată ţara de când autorităţile au introdus cele trei scenarii: verde, galben şi roşu. Capitala şi judeţul Cluj au fost ultimele care au intrat în scenariul verde.

1,49 de îmbolnăviri la mia de locuitori este incidența din Capitală. Dacă trendul se menţine descrescător, joi va fi convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă. Prefectul, alături de specialiştii din sănătate publică, ar putea decide ca restaurantele şi sălile de teatru să fie dechise la o capacitate de 50%.

Bucureştiul are acum cea mai mare rată de vaccinare, iar presiunea pe spitalele Covid a scăzut.

Adrian Marinescu, director medical la Matei Balş: "Avem 30, 40 la sută din ce aveam atunci. E clar că lucrurile s-au echilibrat şi ne aşteaptă o vară liniştită. Acum e important să fim echilibraţi şi noi şi să luăm în calcul că pandemia nu s-a terminat".

Şi Clujul este în scenariul verde.

Tasnadi Istvan, prefectul județului Cluj: "Au fost mai mulţi factori care au contribuit în comun la scăderea ratei de infecţie, printre care şi gradul de vaccinare, dorinţa de vaccinare. Desigur, şi oamenii, văzând dezastrul din domeniul medical, din spitale, au realizat importanța vaccinării".

Membrii comitetul din Ilfov, aflat deja în scenariu verde, au discutat despre restricţiile pe care le vor relaxa. În cele mai multe localităţi, inclusiv Voluntari, Snagov sau Otopeni, rata de incidență a scăzut sub 1,5, iar restaurantele şi sălile de spectacol vor primi mai mulţi clienţi în interior.

Deciziile majore însă, cum ar fi menţinerea sau ridicarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, se vor lua la nivel naţional.

Florin Cîțu, premierul României: "E clar că de la 1 iunie vor exista măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală".

Veşti bune vin şi din marile spitale din ţară. În Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara sunt internaţi acum mai puţini pacienţi. Medicii au reuşit să redeschidă o secţie pentru bolnavii non-Covid, cu afecţiuni cronice pulmonare şi TBC.

Diana Manolescu, spitalul Victor Babeș, Timișoara: "Am deschis o nouă zonă albă destinată patologiei non-Covid. Dacă trendul rămâne aşa, ne dorim ca şi pe partea de boli infecţioase să facem compartiment non-covid".

În spitale mai sunt internaţi peste 6 mii de pacienţi cu noul coronavirus. 919 sunt în stare gravă, la terapie intensivă.


VIDEO PROTVPLUS.RO