România este în scenariul verde. Premierul spune să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare

×
Codul embed a fost copiat

România este de marți în scenariul verde. În cele 41 de județe și în Capitală, rata de incidență a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar autoritățile locale se pregătesc să relaxeze măsurile.

Multe restricții, inclusiv cele de pe timpul nopţii, rămân deocamdată în vigoare. Guvernul nu a decis ce măsuri se vor relaxa de la 1 iunie, iar premierul a transmis să nu ne așteptăm la o relaxare prea mare dacă nu se vor vaccina suficiente persoane.

Harta ratei de îmbolnăviri este pentru prima dată verde în toată ţara de când autorităţile au introdus cele trei scenarii: verde, galben şi roşu. Capitala şi judeţul Cluj au fost ultimele care au intrat în scenariul verde.

1,49 de îmbolnăviri la mia de locuitori este incidența din Capitală. Dacă trendul se menţine descrescător, joi va fi convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă. Prefectul, alături de specialiştii din sănătate publică, ar putea decide ca restaurantele şi sălile de teatru să fie dechise la o capacitate de 50%.

Bucureştiul are acum cea mai mare rată de vaccinare, iar presiunea pe spitalele Covid a scăzut.

Citește și
Coronavirus România, bilanț 26 aprilie. Peste 1.000.000 de români s-au infectat cu Covid-19
Coronavirus România, bilanț 11 mai. Toate județele se află în scenariul verde

Adrian Marinescu, director medical la Matei Balş: "Avem 30, 40 la sută din ce aveam atunci. E clar că lucrurile s-au echilibrat şi ne aşteaptă o vară liniştită. Acum e important să fim echilibraţi şi noi şi să luăm în calcul că pandemia nu s-a terminat".

Şi Clujul este în scenariul verde.

Tasnadi Istvan, prefectul județului Cluj: "Au fost mai mulţi factori care au contribuit în comun la scăderea ratei de infecţie, printre care şi gradul de vaccinare, dorinţa de vaccinare. Desigur, şi oamenii, văzând dezastrul din domeniul medical, din spitale, au realizat importanța vaccinării".

Membrii comitetul din Ilfov, aflat deja în scenariu verde, au discutat despre restricţiile pe care le vor relaxa. În cele mai multe localităţi, inclusiv Voluntari, Snagov sau Otopeni, rata de incidență a scăzut sub 1,5, iar restaurantele şi sălile de spectacol vor primi mai mulţi clienţi în interior.

Deciziile majore însă, cum ar fi menţinerea sau ridicarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, se vor lua la nivel naţional.

Florin Cîțu, premierul României: "E clar că de la 1 iunie vor exista măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală".

Veşti bune vin şi din marile spitale din ţară. În Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara sunt internaţi acum mai puţini pacienţi. Medicii au reuşit să redeschidă o secţie pentru bolnavii non-Covid, cu afecţiuni cronice pulmonare şi TBC.

Diana Manolescu, spitalul Victor Babeș, Timișoara: "Am deschis o nouă zonă albă destinată patologiei non-Covid. Dacă trendul rămâne aşa, ne dorim ca şi pe partea de boli infecţioase să facem compartiment non-covid".

În spitale mai sunt internaţi peste 6 mii de pacienţi cu noul coronavirus. 919 sunt în stare gravă, la terapie intensivă.

Citește și...
Medicii din India cer populației să nu mai folosească balega de vacă împotriva Covid-19
Medicii din India cer populației să nu mai folosească balega de vacă împotriva Covid-19

Medicii din India au avertizat populația să nu mai folosească bălegarul de vacă împotriva COVID-19, deoarece că nu există dovezi științifice pentru eficacitatea acestui așa-zis tratament, care riscă să răspândească și alte boli.

Coronavirus România, bilanț 11 mai. Toate județele se află în scenariul verde
Coronavirus România, bilanț 11 mai. Toate județele se află în scenariul verde

Coronavirus România, bilanț 11 mai. Pe teritoriul României au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Premierul Cîțu: Pandemia va trece. Urmează o perioadă importantă pentru România
Premierul Cîțu: Pandemia va trece. Urmează o perioadă importantă pentru România

Premierul Florin Cîțu afirmă că România ”se află mai aproape de a reveni la normalitate” și că Guvernul trebuie să se concentreze în perioada următoare pe măsuri care să ducă la creșterea economiei.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.