Restricţiile privind pelerinajul la Sfânta Parascheva, anulate. Pelerinii sosesc din afara Iașiului

Ultima actualizare: 16-10-2020 18:32

Pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iaşi nu s-a încheiat încă, ba dimpotrivă, la Catedrala Mitropolitană au început să vină de astăzi credincioşi din afara oraşului.

Întrucât restricţiile impuse de autorităţi nu mai sunt în vigoare de azi-noapte, zeci de pelerini din alte judeţe s-au aşezat la rând să se închine ocrotitoarei Moldovei.

Dimineaţa, în fata Catedralei Mitropolitane din Iaşi, câteva zeci de credincioşi au participat la slujba Sfântului Maslu, oficiată de cinci preoţi.

O femeie a venit în ţară din Padova, acum o săptămână, cu gândul să se închine Ocrotitoarei Moldovei, însă din cauza restricţiilor, a stat la o rudă într-o comună din judeţul Iaşi şi abia azi a venit la Mitropolie.

Femeie: „Am vrut foarte mult să ajung aici, am auzit aseară că au dat drumul, dar nu am venit. Am vrut să vin ieri, dar parcă ceva m-a reţinut, şi am zis că mă duc vineri, sunt aşa de mulţumită şi emoţionată spiritual”.

Alte câteva zeci de credincioşi, din comune îndepărtate şi din judeţe vecine, au intrat rând pe rând în curtea catedralei şi s-au aşezat la coadă către racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

Femeie: „Nu am putut veni. De regulă veneam. Și era o incertitudine că nu te puteai porni la drum. Am plecat dimineaţa la ora 5 de la Suceava. Dacă dădeau drumul de la început, nu era înghesuiala aia, mai degrabă se puteau îmbolnăvi aşa, decât dacă lăsau frumos”.

Bărbat: „Am fost trei zile la rând, vineri, luni şi marți şi nu m-au lăsat”.
Reporter: „Ce v-au spus?”
Bărbat: „Că nu se poate intra din cauza virusului. Vin cam de trei ori pe lună, pentru sănătate mă rog”.
Reporter: „Vă ajuta sfânta?”
Bărbat: „Da, foarte mult”.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi şi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că, în weekend, la rând sunt constant câte 100 de persoane.

Radu Botez, viceprimarul orașului Iaşi: „Există unele evaluări că eventual până duminică ar putea să apară un număr mai mare de pelerini. Din estimările noastre, permanent vor fi 100-150 de persoane, în principal din zona perimetrală municipiului Iaşi”.

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „E mai bine să fii pregătit pentru un eventual aflux foarte mare de pelerini decât să fii luat pe neaşteptate şi nu poţi organiza lucrurile aşa cum se cuvine”.

În curtea Mitropoliei din Iaşi încap până la 1.000 de persoane.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!