Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Vineri 18 August 2017 18:56
Categorie: Actualitate

Vin vremuri grele pentru cei care se îmbogăţesc prin fraude sau corupţie: proprietăţile şi bunurile de lux ,cumpărate din câştiguri ilegale, vor fi confiscate.

La fel s-ar putea întâmplă şi cu bunurile transferate pe numele rudelor sau prietenilor de către cei condamnaţi. Ministerul Justiţiei cere de urgenţă noi reglementări pentru confiscarea extinsă, însă ele vor fi aplicate doar în cazurile cercetate în viitor.

Confiscarea extinsă nu este o noutate în România, însă la cererea Comisiei Europene ea va fi aplicată pentru orice infracţiune care îi aduce beneficii materiale celui condamnat la o pedepasa mai mare de patru ani de închisoare.

Patronii de firme care sunt prinşi că fac evaziune fiscală, oamenii de afaceri condamnaţi pentru spălare de bani sau demnitarii şi funcţionarii prinşi că iau şpagă ori fac trafic de influenţă îşi pot pierde de acum vilele şi maşinile de lux. În prezent, ei sunt obligaţi să acopere doar prejudiciul ce li se imputa. Sau li se confisca doar mită găsită asupra lor.

Noile reglementări privind confiscarea extinsă au fost propuse oficial de ministrul Justiţiei şi trebuie adoptate de urgenţă de Parlament pentru că altfel România riscă o procedura de infrigement din partea Uniunii Europene. Asta face că instanţele să ia de-acum la purecat averea fiecărui suspect pe care îl judecă şi dacă i se pare că are o avere ce nu poate fi justitifcata cu acte legale să i-o confişte.

Romanii care lucreaza peste hotare risca sa fie impozitati de doua ori. Autoritatile vor sa-i taxeze, desi nu stiu cati sunt

Şi nu doar cei condamnaţi riscă să rămână faliţi.

TUDOREL TOADER, MINISTRUL JUSTIŢIEI: "Pot fi confiscate extins şi bunurile transferate de către inculpaţi şi ulterior condamnaţi către terţe persoane, dar cu condiţia că respectivele persoane să fi cunoscut sau să fi putut cunoaşte provenienţă ilicită a respectivelor bunuri."
Acest aspect trebuie însă dovedit de procuror, prin declaraţii de martori, înregistrări compromiţătoare sau prin alte probe.

Dacă va fi adoptată nouă reglementare, cei condamnaţi îşi pot pierde inclusiv bunurile cumpărate chiar cu cinci ani înainte să fi fost prinşi, dacă nu dovedesc că sunt cumpărate cu bani cinstiţi.

Ministerul Justiţiei atrage însă atenţia că legea va produce efecte doar din momentul adoptării şi publicării ei în Monitorul Oficial, cel mai probabil 1 ianuarie 2018.

 

Romanii care au anuntat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici. Au declarat ca au gasit bani in curte cand au facut sapaturi

Romanii care au anuntat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici. Au declarat ca au gasit bani in curte cand au facut sapaturi

VIDEO PROTVPLUS.RO

gard ungaria

Bulgaria construieşte un gard la graniţa cu România. Anunțul făcut de autoritățile vecine

Gândaci în mâncare, la un fast food din Galați. Patron: Au fost puși intenționat în vitrină. VIDEO

Panică în Braşov din cauza unui exerciţiu al pirotehniştilor. Coletul suspect i-a speriat pe oameni

Cei doi frați suspectați că au ucis doi paznici, duși la locul crimei de anchetatori

Pățania unui bărbat din Suceava, care a uitat într-un dulap 13.000 de euro. Ce a urmat

Procesul Colectiv s-ar putea relua. ”Statul român - corupt, laș, criminal”

sofer, masina, timis,

Un şofer care a adormit la volan a plonjat cu maşina în albia unui râu

Un primar din Dâmbovița s-a autodeclarat Cetățean de Onoare. Reacția edilului: ”Am vărsat câteva lacrimi”

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă la șefia DIICOT

Un șofer de 22 de ani a fost prins cu o viteză uriașă pe Centura București

Tragedie la Complexul Energetic Oltenia. Un angajat a murit prins de banda transportoare

A depășit o coloană de mașini într-o curbă fără vizibilitate, dar a provocat un grav accident