Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude
Vin vremuri grele pentru cei care se îmbogăţesc prin fraude sau corupţie: proprietăţile şi bunurile de lux ,cumpărate din câştiguri ilegale, vor fi confiscate.
La fel s-ar putea întâmplă şi cu bunurile transferate pe numele rudelor sau prietenilor de către cei condamnaţi. Ministerul Justiţiei cere de urgenţă noi reglementări pentru confiscarea extinsă, însă ele vor fi aplicate doar în cazurile cercetate în viitor.
Confiscarea extinsă nu este o noutate în România, însă la cererea Comisiei Europene ea va fi aplicată pentru orice infracţiune care îi aduce beneficii materiale celui condamnat la o pedepasa mai mare de patru ani de închisoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Patronii de firme care sunt prinşi că fac evaziune fiscală, oamenii de afaceri condamnaţi pentru spălare de bani sau demnitarii şi funcţionarii prinşi că iau şpagă ori fac trafic de influenţă îşi pot pierde de acum vilele şi maşinile de lux. În prezent, ei sunt obligaţi să acopere doar prejudiciul ce li se imputa. Sau li se confisca doar mită găsită asupra lor.
Noile reglementări privind confiscarea extinsă au fost propuse oficial de ministrul Justiţiei şi trebuie adoptate de urgenţă de Parlament pentru că altfel România riscă o procedura de infrigement din partea Uniunii Europene. Asta face că instanţele să ia de-acum la purecat averea fiecărui suspect pe care îl judecă şi dacă i se pare că are o avere ce nu poate fi justitifcata cu acte legale să i-o confişte.
Şi nu doar cei condamnaţi riscă să rămână faliţi.
TUDOREL TOADER, MINISTRUL JUSTIŢIEI: "Pot fi confiscate extins şi bunurile transferate de către inculpaţi şi ulterior condamnaţi către terţe persoane, dar cu condiţia că respectivele persoane să fi cunoscut sau să fi putut cunoaşte provenienţă ilicită a respectivelor bunuri."
Acest aspect trebuie însă dovedit de procuror, prin declaraţii de martori, înregistrări compromiţătoare sau prin alte probe.
Dacă va fi adoptată nouă reglementare, cei condamnaţi îşi pot pierde inclusiv bunurile cumpărate chiar cu cinci ani înainte să fi fost prinşi, dacă nu dovedesc că sunt cumpărate cu bani cinstiţi.
Ministerul Justiţiei atrage însă atenţia că legea va produce efecte doar din momentul adoptării şi publicării ei în Monitorul Oficial, cel mai probabil 1 ianuarie 2018.