Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Vineri 18 August 2017 18:56
Categorie: Actualitate

Vin vremuri grele pentru cei care se îmbogăţesc prin fraude sau corupţie: proprietăţile şi bunurile de lux ,cumpărate din câştiguri ilegale, vor fi confiscate.

La fel s-ar putea întâmplă şi cu bunurile transferate pe numele rudelor sau prietenilor de către cei condamnaţi. Ministerul Justiţiei cere de urgenţă noi reglementări pentru confiscarea extinsă, însă ele vor fi aplicate doar în cazurile cercetate în viitor.

Confiscarea extinsă nu este o noutate în România, însă la cererea Comisiei Europene ea va fi aplicată pentru orice infracţiune care îi aduce beneficii materiale celui condamnat la o pedepasa mai mare de patru ani de închisoare.

Patronii de firme care sunt prinşi că fac evaziune fiscală, oamenii de afaceri condamnaţi pentru spălare de bani sau demnitarii şi funcţionarii prinşi că iau şpagă ori fac trafic de influenţă îşi pot pierde de acum vilele şi maşinile de lux. În prezent, ei sunt obligaţi să acopere doar prejudiciul ce li se imputa. Sau li se confisca doar mită găsită asupra lor.

Noile reglementări privind confiscarea extinsă au fost propuse oficial de ministrul Justiţiei şi trebuie adoptate de urgenţă de Parlament pentru că altfel România riscă o procedura de infrigement din partea Uniunii Europene. Asta face că instanţele să ia de-acum la purecat averea fiecărui suspect pe care îl judecă şi dacă i se pare că are o avere ce nu poate fi justitifcata cu acte legale să i-o confişte.

Şi nu doar cei condamnaţi riscă să rămână faliţi.

TUDOREL TOADER, MINISTRUL JUSTIŢIEI: "Pot fi confiscate extins şi bunurile transferate de către inculpaţi şi ulterior condamnaţi către terţe persoane, dar cu condiţia că respectivele persoane să fi cunoscut sau să fi putut cunoaşte provenienţă ilicită a respectivelor bunuri."
Acest aspect trebuie însă dovedit de procuror, prin declaraţii de martori, înregistrări compromiţătoare sau prin alte probe.

Dacă va fi adoptată nouă reglementare, cei condamnaţi îşi pot pierde inclusiv bunurile cumpărate chiar cu cinci ani înainte să fi fost prinşi, dacă nu dovedesc că sunt cumpărate cu bani cinstiţi.

Ministerul Justiţiei atrage însă atenţia că legea va produce efecte doar din momentul adoptării şi publicării ei în Monitorul Oficial, cel mai probabil 1 ianuarie 2018.

 

Romanii care au anuntat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici. Au declarat ca au gasit bani in curte cand au facut sapaturi
Romanii care au anuntat la ANAF venituri de 30 de ori mai mici. Au declarat ca au gasit bani in curte cand au facut sapaturi
VIDEO PROTVPLUS.RO
scutul anti-racheta de la Deveselu
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
arad, masina, tanar,
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism
Descoperire macabră în pădurea Trivale din Piteşti. Cine este bărbatul găsit mort
O mașină a ars complet pe o stradă din Deva. Proprietarul nu avea asigurare
Labradorul furat din curte a fost găsit. Hoții voiau să îl vândă pe net, cu 220 de euro
Planul ”de filme” al unui turc închis într-un penitenciar de maximă siguranţă din România
Tânăra din imaginile şocante în care un individ o lovea cu bestialitate, a fost găsită. Cine este