Reacția celor două mari bănci austriece din România: Regretăm rezultatul votului de astăzi

Banci austriece
Shutterstock

Cele două bănci austriece prezente în România, Erste Group, din care face parte şi BCR, și Raiffeisen Bank au reacționat la votul negativ al Austriei cu privire la aderarea României la Zona Schengen.

Reacția vine și în contextul în care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a cerut companiilor române de stat să își închidă conturile la Raiffeisen Bank și Erste, ca urmare a votului de la Bruxelles.

"Astăzi împotriva intereselor României și a românilor a fost Austria. Companiile de stat din România care în momentul acesta au carduri bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste, sunt obligate de către fiecare român în parte să-și închidă de la Raiffeisen și de la Erste", a afirmat acesta la Antena3.

Conducerea Erste Group afirmă că regretă rezultatul votului de joi din Consiliul JAI privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

”Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenţie şi respectăm faptul că trebuie să ia în considerare şi preocupările de securitate. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecinţe foarte palpabile pentru milioane de cetăţeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluţii viabile”, subliniază Willi Cernko, CEO Erste Group.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Erste Group este o companie europeană - şi, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susţinem Europa şi apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România. Susţinem o Europă puternică şi susţinem o Uniune Europeană puternică. Şi suntem convinşi că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spaţiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu”, arată Willi Cernko, CEO Erste Group, conform unei postări publicate joi pe pagina de Facebook a BCR.

 

Potrivit acestuia, România şi Austria ”au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale şi, bineînţeles, şi economice. Austria este unul dintre cei mai importanţi investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piaţă de export foarte importantă pentru companiile austriece”.

”Un drept de veto este cea mai puternică poziţie pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenţie şi respectăm faptul că trebuie să ia în considerare şi preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toţi partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeaşi părere, fără nicio discuţie. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecinţe foarte palpabile pentru milioane de cetăţeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluţii viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim şi ne vom aduce contribuţia la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să îşi asume responsabilitatea pentru a găsi o soluţie", adaugă Willi Cernko, CEO Erste Group.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai mare grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare.

Raiffeisen Bank: „Ne arătăm surprinși de această decizie”

Iar reprezentanții Raiffeisen Bank s-au declarat „surprinși” de votul negativ pentru aderarea României la Schengen, dar că nu „suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic”.

„Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe liberă circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor. Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanțează și susține economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piață.

De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajați, în aproximativ 300 de sedii.
În ultimii 30 de ani, investițiile străine din România au jucat un rol crucial pentru modernizarea economică și integrarea economiei de piață din România în lanțurile internaționale de producție. Dincolo de capitalul și investițiile pe care grupul RBI le-a făcut pe piața locală, Raiffeisen Bank este un motor care susține dezvoltarea economiei locale, prin finanțări pe termen lung, prin creare de locuri de muncă, atât direct cât și indirect, ca efect al finanțării afacerilor locale și a lanțului său de furnizori, prin transfer de tehnologie și know-how ce contribuie la creșterea productivității, și, nu în ultimul rând, prin taxe și impozite care susțin bugetul de stat.

Nu în ultimul rând, Raiffeisen Bank International rămâne profund angajat față de principiile care stau la baza Inițiativei de la Viena și, în calitate de co-fondator al acestei inițiative, Grupul își reafirmă, și în vremuri foarte grele, angajamentul său față de România și față de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale”, a transmis Raiffaisen Bank, într-o postare pe Facebook.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater
„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater

A fost o noapte tensionată la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe.

 

Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri
Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri

Instructorul de yoga din București considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru a fost reținut joi seară, pentru 24 de ore. Alături de el, și patru complici.

Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Mai multe acte au fost aruncate pe câmp, după ce a luat foc primăria
Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Mai multe acte au fost aruncate pe câmp, după ce a luat foc primăria

Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Acte ce conțin informații personale au fost aruncate pe un câmp, după ce primul etaj al primăriei din Pleșoi a fost cuprins de incendiu.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.