Probleme grave la construirea pasajului feroviar de la Otopeni. Ce promite ministrul Transporturilor

Ultima actualizare: 09-01-2020 19:47

Ca să nu ne pierdem onoarea în fața Europei, pasajul feroviar de la Otopeni și aeroportul Băneasa va fi deschis până la începutul Campionatului European de Fotbal.

Pentru a fi îndeplinită această promisiune a ministrului Transporturilor, trebuie rezolvate câteva probleme grave. Să se elibereze mai multe autorizații de construcție, în timp ce judecătorii trebuie să decidă dacă pasajul feroviar nu îi va afecta pe proprietarii clădirilor din apropierea lui.

În urmă cu două luni, era anunțată, cu surle și trâmbițe, începerea lucrărilor pe aeroportul Băneasa. Dar nu s-a făcut mai nimic, pentru că nu au fost eliberate autorizațiile de construcție. Ministrul Transporturilor spune că mai e foarte puțin de așteptat.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Pe 21 ianuarie o să fie gata autorizațiile, iar pe 22 o să aveți autorizația de construcție de la ministerul Transporturilor. Vom fi gata până în mai”.

Pe acest aeroport ar urma să ajungă echipele de fotbal care vor juca patru meciuri în București. Pentru că în joc este onoarea României, Lucian Bode a decis pe drumul între două șantiere că directorul aeroportului Băneasa va trebui să demisioneze dacă lucrările nu vor fi gata.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Trebuie să avem onoare, să nu ne facem de râs. Am stabilit cine o să-și dea demisia, directorul aeroportului Băneasa”.

Până pe 14 iunie ar trebui să ajungă la aeroportul Otopeni și trenuri de la Gara de Nord. Pentru asta trebuie să fie gata pasajul feroviar de peste DN1.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Până la Campionatul de Fotbal vom putea să mergem cu trenul”.

Dar pasajul este în impas, pentru că doi proprietari au blocat exproprierile la Curtea de Apel. CFR a anunțat că va face recurs și îi asigură pe oameni că nu vor avea probleme.

Marius Chiper, directorul CFR Infrastructură: „O să fie trenuri silențioase, panouri fonoabsorbante”.

Ministrul Lucian Bode susține că a discutat la telefon și cu Ion Țiriac, pentru a-l asigura că șantierul nu-i va deranja pe cei care se antrenează la patinoarul Fundației Țiriac.

Constructorul a anunțat că a montat câteva grinzi de beton, dar și tablierul de metal pe pasaj. Lucrările sunt destul de avansate în această parte a șantierului. Sunt mai întârziate pe bucata cealaltă de șantier, de peste DN1. De altfel, antreprenorul va închide circulația pe șosea, dar promite să nu facă mult deranj.

Trenul ar urmă să circule cu 80 de kilometri la ora pe pasajul cu o înălțime de 7 metri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO