Principesa Margareta: Sănătatea regelui Mihai „pălește”. Lumina sa călăuzitoare nu se va stinge niciodată
Principesa Margareta a precizat, miercuri seara, la un eveniment public, că sănătatea regelui Mihai păleşte.
Custodele Coroanei a adresat, la Seara Regală a Corpului Diplomatic, un mesaj ambasadorilor, în care a vorbit despre eforturile depuse de tatăl său, regele Mihai, cât și despre relația României cu restul lumii.
„Tatăl meu, regele Mihai, obișnuia să prezideze astfel de recepții chiar în această încăpere, dar în circumstanțe foarte diferite. Pentru România acelor vremi, condițiile erau sumbre; ne confruntam fie cu dominația nazistă și fascistă, fie cu dominația Uniunii Sovietice a lui Stalin. Îmi pare rău că Majestatea Sa Regele nu poate fi în această seară cu noi, dar știu că ar fi primul care ar evidenția faptul că România este astăzi într-o poziție incomparabil mai bună”, a spus principesa Margareta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, ea a vorbit despre apartenența României la UE și NATO.
„Țara noastră este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care face absolut imposibilă o nouă împărțire a sferelor de influență în Europa și, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi. dar și asigură securitatea și prosperitatea noastră în viitor. În numele Familiei Regale, aș dori să spun partenerilor și aliaților noștri în Uniunea Europeană și în NATO că românii înțeleg și apreciază contribuțiile enorme pe care aceste două organizații le oferă țării noastre. Știm cu toții că apartenența noastră la aceste două organizații ne oferă avantaje uriașe, dar implică și obligații uriașe pe care le respectăm. În NATO, România este deja un „exportator” de securitate, nu doar un consumator de securitate. În Uniunea Europeană, liderii noștri politici vor face tot posibilul pentru a ne menține unitatea de scop; indiferent de neconcordanțele pe care le-am putea avea, știu că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea UE”, a mai spus ea.
În acest context, principesa Margareta a afirmat că „este îngrijorată” de ideea unei „Europe slabe”, întrucât ar avea „consecințe teribile pentru noi toți.”
„Cu cât mai curând încetăm să vorbim despre o presupusă diviziune Est-Vest în Europa, cu atât va fi mai bine pentru noi toți. Cu cât mai repede ștergem adevăratele divizări ale sărăciei și ale mobilității sociale sărace care există încă pe continentul nostru, cu atât mai puternici ne vom simți cu toții”, a adăugat principesa Margareta.
În acest context, ea a atras atenția că „un incident neplăcut” poate șterge „ani buni de bună repotație”: „Ca voi toți, știu, de asemenea, că percepții greșite, devenite stereotipuri, construite de-a lungul multor decenii nu sunt ușor de demontat. Cu toate acestea, cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi. Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre”, a mai precizat ea.
„De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată”, a conchis principesa.
Casa Regală a anunţat în 6 noiembrie că starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi că acesta prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei, principesa Margareta aflându-se deja la reşedinţa privată din Elveţia.
Un alt comunicat, din 8 noiembrie, preciza că sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril îl găseşte pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferinţă şi că nu va exista niciun eveniment organizat la reşedinţa acestuia. În plus, se preciza regele Mihai a fost împărtăşit de un trimis al IPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.
Regele Mihai a împlinit 96 de ani în 25 octombrie.